Linkovi

RIK: Vučić novi predsednik Srbije, pobedio u prvom krugu sa 55,13 odsto


Aleksandar Vučić na izbornim mestu, sa ćerkom Milicom, 2. aprila 2017. (REUTERS/Antonio Bronic)

Aleksandar Vučić, aktuelni premijer i kandidat vladajuće koalicije, pobednik je predsedničkih izbora u prvom izbornom krugu, pokazuju privremeni rezultati Republičke izborne komisije.

Prema najnovijim podacima RIK-a od ponedeljka ujutro, prema privremenim i nepotpunim rezultatima glasanja na izborima za predsednika Srbije, Aleksandar Vučić osvojio je 55,13 odsto glasova.

Na osnovu 91,39 odsto obrađenog biračkog materijala, Saši Jankoviću pripalo je 16,26 odsto glasova, Luki Maksimoviću 9,43 odsto, a Vuku Jeremiću 5,64 odsto, dok je Vojislav Šešelj osvojio 4,47 odsto glasova.

Ostali kandidati osvojili su ukupno 7,41 odsto glasova.

Glasalo je ukupno 54,55 odsto birača.

Podaci se, inače, sporije evidentiraju zato što se u RIK donose potpisani zapisnici sa biračkih mesta.

Posmatračka misija "Građani na straži" nevladine organizacije CRTA, saopštia je da je na osnovu 96 odsto obrađenog uzorka najviše glasova osvojio Aleksandar Vučić sa 54,9 odsto glasova. Na drugom mestu ke Saša Janković sa 16,2 odsto gasova, a sledi Luka Maksimović "Beli" sa 9,4 odsto glasova.

Vuk Jeremić osvojio je 5,8 odsto,Vojislav Šešelj 4,4 odsto, Boško Obradović 2,3 odsto, nevažećih listića ima 1,7 odsto, Saša Radulović osvojio je 1,4 odsto, Aleksandar Popović, Milan Stamatović i Nenad Čanak osvojili su po 1,2 odsto, a Miroslav Parović 0,3.

Izlaznost, prema ovim procenama, je 54,2 odsto sa mogućom grešom od jedan odsto.

Na osnovu 79 odsto obrađenog uzorka, prema CeSID-u, Vučić ima 55,9 odsto glasova, Saša Janković 15,5 odsto, Luka Maksimović 9,4 odsto, Vuk Jeremić 5,8 odsto.

U CeSID-u su na završnoj konferenciji rekli da će promene, ukoliko ih bude, biti mala pomeranja od jedan do dva procentna poena, ali da to neće promeniti pobednika.

Iz CeSID-a je saopšteno i da se večeras više neće obraćati na konferencijama za novinare.

Republička izborna komisija je utvrdila da 6.724.949 birača imaju pravo glasa na predsedničkim izborima, a ukupan broj biračkih mesta je 8.396. Na Kosovu ima 105.929 birača, a oni će glasati na 86 biračkih mesta.

Vučić: Čisto ko suza

Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da je njegova pobeda na predsedničkim izborima "čista kao suza" i da je pokazala kojim pravcem građani Srbije žele da idu.

Dosadašnji premijer je rekao da je za njega glasalo preko dva miliona birača koji su izašli na izbore i da je sam dobio 12 odsto glasova više od svih ostalih kandidata zajedno. "Veoma sam ponosan što smo dobili ogroman broj glasova u uslovima koji su za nas bili sve samo ne laki, za nas je ovo važan dan", rekao je Vučić u sedištu stranke.

Premijer Srbije i kandidat vladajuće SNS, Aleksandar Vučić, govori na konferenciji za štampu tokom proglašenja pobede na predsedničkim izborima, Beograd, 2. aprila 2017.
Premijer Srbije i kandidat vladajuće SNS, Aleksandar Vučić, govori na konferenciji za štampu tokom proglašenja pobede na predsedničkim izborima, Beograd, 2. aprila 2017.

"Za nas je ovo važan dan, važno je što se pokazalo u kom smeru Srbija želi da ide. Ovo je pobeda čista kao suza i niko drugačije ne može da je tumači. Dobio sam 12 odsto više glasova nego svi ostali kandidati zajedno“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, za njega je najvažnije to što su izbori pokazali da je "ogromna većina za nastavak reformskog procesa". "Kada na ovaj broj dodate i one koji nisu direktno protiv, ogromna većina u Srbiji je za nastavak procesa, za nastavak evropskog puta, za održavanje tradicionalnih prijateljstava sa Rusijom i Kinom", rekao je Vučić.

Srećan je što je u prvom krugu pobedio "ne populizmom, demagogijom i šovinizmom, već teškim i napornim radom". "To znači da su ljudi razumeli šta mi radimo, iako znamo kako žive i sa kakvim se problemima suočavaju. Veoma važno je to što su građani jasno stavili do znanja da hoće da idu napred, brže, bolje, jače i da žele da se problemi brže rešavaju. Moramo da verujemo u to da možemo da postižemo dobre rezultate, a ne da pitanje bude da li će neko da napravi neku kombinaciju", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će nova Vlada Srbije biti najverovatnije formirana u naredna "dva meseca i koji dan".

I Janković "morao" da proglasi pobedu

Predsednički kandidat Saša Janković izjavio je da je izborni dan bio "veliki i značajan" i da će to možda biti neobično, ali da on mora da proglasi pobedu.
Pojasnio je da proglašava pobedu pristojnih, finih ljudi, pravila, principa i vrednosti za koje se on i njegov tim borio od prvog dana.

"Proglašavam pobedu Srbije koja više nije ista. Drugi su na preuranjeni način proglašavali izbornu pobedu. Takvo proglašenje je u skladu sa načinom na koji su vodili kampanju. Niti nam je takva izborna kampanja, niti nam je takva Srbija, niti nam je takva pobeda bila cilj. Nama je cilj ono što smo radili i ono što ćemo raditi", naveo je Janković.

Sasa Jankovic
Sasa Jankovic

Najbolje plasirani kandidat opozicije rekao je da će sačekati prave izborne rezultate u uslovima fer države, fer kampanje, fer medija, kao i da bi u tom prilikom bio prvi koji bi čestitao.

"Ovom prilikom čestitam onima koji su u ovakvim uslovima pošteno, fer i ljudski učestvovali u ovoj izbornoj trci. Građanima se zaista obavezujem, sve ovo je početak, završićemo na pravi i najbolji način. Hvala svim saradnicima. Hvala i protivnicima što su nas učvrstili u uverenju i vidimo se već od sutra. Naš cilj je dostojanstveni građanin Srbije, institucije koje rade svoj posao, Srbija sa osmesima svih nas. Hvala vam dragi ljudi", zaključio je Janković.

Janković je rekao da "borba tek predstoji".

"Ovo je tek početak i završićemo ga na pravi način", rekao je Janković.

Nepravilnosti

Tokom celog dana izlaznost se kretala na nivou prethodnih parlamentarnih izbora - u deset sati bila 10,56 odsto, u 14h skoro 30 odsto, 16 - 37 odsto, a izbori protiču bez većih incidenata:

"Do sada su naši posmatrači izvestili da na nekoliko biračkih mesta imamo nepravilnosti - govorim o glasanju bez dokumenata, glasanja bez upotrebe nevidiljivog spreja, kao i vođenje paralelnih spiskova o tome ko je od birača izašao da glasa, a ko nije. Na dva odsto biračkih mesta je zabeleženo vođenje kampanje u krugu manjem od 50 metara od biračkog mesta", izjavio je ranije u nedelju programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov

Kako je Nedeljkov kasnije saopštio, CRTA će podneti tri krivične prijave protiv NN lica zbog sumnji u krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem u Vojvodini, u mestima Temerin, Beočin i Slana bara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG