Linkovi

Šesti protest protiv nasilja u Beogradu, rok za ispunjenje zahteva kraj iduće nedelje


Poruka koju su građani ostavili na vratima zgrade Vlade Srbije, na šestom protestu protiv nasilja
Poruka koju su građani ostavili na vratima zgrade Vlade Srbije, na šestom protestu protiv nasilja

BEOGRAD - Šesti protest "Srbija protiv nasilja" završen je ispred Vlade Srbije, gde se okupio veliki broj građana. Skup je počeo u 18.30 ispred Narodne skupštine govorima profesora, nastavnika, studenata i javnih ličnosti, a nastavljen je šetnjom kroz centar Beograda do zgrade Vlade Srbije.

Građani su napravili obruč oko zgrade Vlade, na čijim su vratima i ostavljali poruke vlasti. Čula su se i skandiaranja građana upućena predsedniku Srbije -"Vučiću, odlazi".

Studenti, koji su bili u prvim redovima protesta, obratili su se ispred Vlade na kraju skupa i pozvali na okupljanje "sledeće nedelje na istom mestu, ako zahtevi ne budu ispunjeni". Oni su pozvali okupljene da se mirno raziđu.

Ispred Skupštine Srbije ponovljeni su zahtevi protesta i dat je rok da se ispune do kraja sledeće nedelje. Najavljene su i izmene u protestima ako zahtevi ne budu ispunjeni, ali bez detalja kako će se to desiti.

"Ako do kraja iduće nedelje ne budu ispunjeni zahtevi, protesti će dobiti novi oblik", preneo je glumac Hadži Nenad Maričić poruku organizatora. "Ja organizatore molim u svoje ime, u ime naroda, nema nazad. Nema odustajanja, pobeda je pred vratima. Gotov je!"

Demonstranti traže od vlasti da smeni ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina, Savet REM-a i rukovodstvo RTS-a, da se oduzmu nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, da se ukinu rijaliti programi i da se ugase štampani mediji koji promovišu nasilje.

Vlast je do sada ispunila dva zahteva - usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića i održavanje sednice Skupštine o bezbednosnoj situaciji koja je i dalje u toku.

Prva se okupljenima obratila glumica Seka Sabljić, pozdravljena glasnim aplauzom, koja je poručila da je došla zato što je, kao i svi, protiv nasilja.

"Nasilje je kada pravde nema, kada je pravda jedva dostižna, to je nasilje. Nasilje je otimanje zemlje, vode i vazduha. Nasilje su zatvorene kapije ispred radnika u fabrikama koji su isterani sa svojih radnih mesta i kojima plate nisu isplaćene. Školski primer nasilja je Skupština! Jeftino, tabloidno prozivanje glumaca je takođe nasilje!"

Popularna glumica je rekla da "vidi da se nude pozivi za dijalog, ali da je, gledajući RTS koji prikazuje takve emsije, to podseća na basnu kada lisica pozove rodu na ručak, pa joj hranu posluži iz plitkog tanjira".

Glumica Seka Sabljić, jedna od govornika na šestom protestu protiv nasilja
Glumica Seka Sabljić, jedna od govornika na šestom protestu protiv nasilja

Zastavnik Saša Jovanović, prijatelj pilota Omera Mehića nastradalog u padu helikoptera 2015. godine, govorio je o "nepravdi koju trpe vojnici Srbije".

"Danas tražim pravdu za moje kolege vazduhoplovce, tražim pravdu za moje kolege i saborce koji su pre 8 godina stradali jer je neko želeo da se promoviše i prikaže u najboljem svetlu. Stradalo je šest dobrih ljudi i jedna beba. Oni nisu hteli da stradaju i postanu heroji, već da spasu dete i da se vrate kućama, da budu anonimni heroji. Ali, zbog nečijih pogrešnih odluka krenuli su putem kojim nema povratka", kazao je Jovanović.

"Moje kolege se nisu vratile sa zadatka, a konstatovali su politčari da sistem nije pogrešio i da nema odgovornih", rekao je pripadnik Vojske Srbije.

Građani okupljeni na šestom protestu "Srbija protiv nasilja" u Beogradu
Građani okupljeni na šestom protestu "Srbija protiv nasilja" u Beogradu

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović obratio se ispred potpisnika proglasa akademske zajednice, kojih ima više od 1.000.

"U Srbiji su mediji zagađeni, ne postoji politička odgovornost i najveća vrlina je podanički odnos prema vlasti. I iz tog razloga se odgovor na tragedije sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne politička odgovornost".

Jovanović je rekao da je cilj da se "Srbija izgradi kao zemlja u kojoj će studenti videti budućnost".

"To nije Srbija podanika, već Srbija slobodnih građana. To nije Srbija nasilja, već oslobođena straha. I to je Srbija gde institucije nisu samo zgrade ispred kojih se građani okupljaju na protestima. Zato pozivamo na hitno ispunjavanje zahteva građanskih protesta", rekao je profesor Jovanović i dodao da je "organizatorima protesta šapnuo da ne protraće energiju okupljenih građana".

Šesti protest protiv nasilja ispred Skupštine Srbije
Šesti protest protiv nasilja ispred Skupštine Srbije

Okupljenima se obratila i nastavnica iz Beograda, Marina Vidojević, koja je na prvom protestu "Srbija protiv nasilja" čitala zahteve. Ona je konstatovala da su nastavnici za vlast "nevažni i nevidljivi".

"Mi nismo tražili mizerna povećanja plata, nego da se stane na put nasilju u školama...Treba da prekinemo osvetu loših đaka i da pokažemo ovim lošim đacima da moraju da preuzmu odgovorst jer neke porodice više nikada neće biti iste. Draga deco sa Vračara, mladići i devojke iz Malog Orašja i Dubone, nikada im nećemo oprostiti i nikada vas nećemo zaboraviti".

Student Vanja Đurđić rekao je da se "obraća kao običan građanin koji je došao da kaže da mu je dosta".

"Dosta mi je nasilja, mržnje, nemorala, korupcije u ovoj državi. Svi imamo samo jednu želju, a to je pravda, istina, sistem koji funkcioniše za sve nas, a ne samo za kliku koja uništava ovu zemlju. Moje srce je puno kad vidim ovakav broj ljudi".

Đurđićev govor povremeno su prekidala skandiranja studenata "Studenti ne ćute".

Poslednji se građanima obratio glumac Milan Marić.

"Moja generacija je odrastala u ratovima, izolacijama, bombardovanju, kriminalu, odrastali smo gledajući naše roditelje zbunjene i uplašene, u redovima, ponižene i nesrećne. Ja ne želim da svom detetu budem zbunjen i uplašen. Želim da svom detetu budem srećan, a ne pognute glave, da svom detetu ostavim Srbiju koju moja generacija nije imala, zemlju u kojoj će moći da bude dete", poručio je Marić.

On je rekao da želi da "Srbija bude zemlja zemlja tolerancije, empatije, ljubavi, pravde i radosti, a ne zemlja nasilja, mržnje i straha".

Transparenti na šestom protestu "Srbija protiv nasilja"
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Dok nisu počeli govori na bini, sa razglasa je puštan klavirski instrumental - muzika koju je izvodio učenik OŠ "Vladislav Ribnikar", jedan od ubijenih.

Ispred Doma Narodne skupštine počelo je okupljanje ljudi, a stigla je i veća grupa studenata koji su organizovano došli i na prethodni protest.

Grupa učesnika nosi lutke od kartona, sa likovima predsednika Aleksandra Vučića, vlasnika TV Pink Željka Mitrovića i urednika tabloida Informer Dragana Vučićevića, u zatvorskim odelima.

Kartonske lutke sa likom vlasnika Pinka, urednika Informera i predsednika Srbije, na šestom protestu protiv nasilja u Beogradu
Kartonske lutke sa likom vlasnika Pinka, urednika Informera i predsednika Srbije, na šestom protestu protiv nasilja u Beogradu

Protesti protiv nasilja, koje je inicirao deo opozicije, počeli su nakon dva masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i selima Dubona i Malo Orašje, u kojima je ubijeno 18 osoba.

XS
SM
MD
LG