Linkovi

Konstituisanje Skupštine Srbije uz transparente i zvižduke, opozicija položila zakletvu u holu


Konstitutivna sednica Skupštine Srbije (Foto: FoNet)
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije (Foto: FoNet)

Konstitutivna sednica 14. saziva Skupštine Srbije trajala je u utorak kratko, a prenos zasedanja na Prvom kanalu RTS-a svega 37 minuta. Tokom tog vremena poslanici vlasti i opozicije su odmah zauzeli svoje partijske rovove, a razdvajao ih kordon obezbeđenja koji je odmah ušao i stao ispred poslanika opozicije sprečavajući ih da se kreću po sali.

Intoniranje himne Srbije na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije (Foto: FoNet)
Intoniranje himne Srbije na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije (Foto: FoNet)

Odmah posle intoniranja himne poslanici opozicije su ustali iz klupa i razvili transparente na kojima je pisalo da je vlast SNS-a pokrala izbore 17. decembra – „Poništite izbore“, „Izbornu pobedu plaćate kosovskim porazom“, „Izdaja vam neće proći“, "Uzurpatori". Najveći transparent na kome je pisalo „Aleksandar Vučić - šef mafije“ naročito je iritirao poslanike SNS-a, jer je poslanik vladajuće stranke Radoslav Milojčić Kena oteo taj transparent i pocepao ga.

Istovremeno, vladajuća većina razvila je na balkonu skupštinske sale veliki transparent na kojem je pisalo – „Dosovske lopuže opet biste da pljačkate Srbiju. Neće moći“, a poslanici SNS su podigli spremne transparente sa grafikonima.

Prvom sednicom Skupštine Srbije predsedavao je najstariji poslanik Stojan Radenović iz SNS-a.

Najstariji poslanik Stojan Radenović (SNS) predsedava konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije (Foto: FoNet)
Najstariji poslanik Stojan Radenović (SNS) predsedava konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije (Foto: FoNet)

Tokom zasedanja verifikovani su mandati svih poslanika, a polaganje poslaničke zakletve je bilo prilično neobično – u sali su zakletvu položili samo poslanici SNS-a i SPS-a, dok su poslanici opozicionih koalicija Nada-DSS-POKS i Srbija protiv nasilja zakletvu položili u skupštinskom holu. Na taj način oni su pokušali da još jednom ukažu na izborne neregularnosti i da, kako su objasnili, ne žele da polažu zakletvu sa ljudima koji su svoje mandate stekli krađom izbora.

Sednica je posle toga prekinuta, a poslanici nisu izabrali budućeg predsednika i potpredsednike parlamenta, kao ni generalnog sekretara i članove radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama - kako je bilo predviđeno dnevnim redom.

Obrćajući se medijima Borko Stefanović, poslanik sa liste SPN, izjavio je da je ovaj parlament "sazdan na krađi izbora, a ne volji građana" i da je vlast uz kordon policije konstituisala parlament.

Uz ocenu da je ovo bio mali, ali važan uspeh opozicije, jer su onemogućili današnji rad parlamenta, on je najavio da lista Srbija protiv nasilja neće predložiti kandidate za potpredsednike parlamenta, niti predsednike skupštinskih odbora.

Na konferenciji za medije u skupštinskom holu predsednik SNS-a Miloš Vučević, okružen poslanicima većinske stranke je optužio poslanike opozicije da bacaju ljagu na državu i da su zakletvu položili pred svojim medijima i Draganom Šolakom.

Uz poruku da ih čekaju četiri godine donošenja važnih odluka i borbe za očuvanje nacionalnih i državnih interesa, Vučević je rekao da prva skupštinska sednica nije prekinuta, već da će biti nastavljena narednih dana izborom i konstituisanjem ostalih organa i tela.

Lider SPS-a Ivica Dačić je rekao da je parlament konstituisan u zakonskom roku, kao i da nikada do sada nije video ovakvo ponašanje opozicije na prvoj sednici. On je objasnio i da ni u ranijim sazivima parlamenta predsednik i potpredsednici nisu izabrani na prvoj sednici.

Iako je trajala svega malo više od pola sata, današnja konstitutivna sednica je nagovestila kako će ubuduće izgledati skupštinska zasedanja - bučno i burno.

Neformalna grupa "SviĆe" organizovala je ispred Doma Narodne skupštine Srbije performans "Šefe, koji ti je vrag?" (Foto: FoNet)
Neformalna grupa "SviĆe" organizovala je ispred Doma Narodne skupštine Srbije performans "Šefe, koji ti je vrag?" (Foto: FoNet)

Bučno je bilo i ispred zgrade skupštine, gde je pred početak zasedanja neformalna grupa "SviĆe" organizovala performans - sa maskama zečeva na glavi, oni su nosili kupus i šargarepu i transparente "Šefe, koji ti je vrag?", kao i "Birački spisak vam je kao kupus".

Ispred Skupštine bio je i Simo Spasić koji uzvikuje "Đilas ruši Srbiju" i "Žuta bagra ruši Srbiju".

Jelica Minić: Kao "početak bune protiv dahija"

Komentarišući za Glas Amerike održavanje konstitutivne sednice Skupštine Srbije, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić kaže da je prva misao koja joj pada na pamet - "početak bune protiv dahija".

Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji (Foto: Medija centar Beograd)
Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji (Foto: Medija centar Beograd)

"I mislim da ovo više niko ne može da smiri, mislim da odluka opozicije da vodi bitku i u parlamentu, jer parlament ovako ne može biti funkcionalan, i van parlamenta - znači na ulici i na druge načine, ali ne silom, i da će izveštavati o svemu i međunarodnu javnost - to su važne odluke. Važno je da su ostali zajedno kao koalicija i da su obezbedili dobru saradnju sa koalicijom Nada, tako da je to ozbiljna institucionalna pretnja u okviru vladajućeg sistema u Srbiji“, kaže Minić i primećuje da poslanici SNS-a i dalje deluju kao poslušna vojska i da se tu ništa nije promenilo u odnosu na ranije saziva parlamenta.

Ona smatra da se može očekivati da će i naredne sednice parlamenta biti održavane u sličnoj atmosferi i da je rad skupštine ozbiljno doveden u pitanje:

Teško je zamisliti da se u takvoj atmosferi donose neki zakoni. Teško je zamisliti da će opozicija o tim zakonima biti spremna da debatuje, teško je zamisliti da će poslanici SNS-a, mada oni to mogu, jer oni predstavljaju većinu u skupštini, da će oni u tom haosu kakav je danas bio u Skupštini, u takvoj atmosferi moći da nastave normalno da rade ignorišući u potpunosti ono što im poručuje opozicija“, ističe Minić.

Govoreći o nacrtu rezolucije o Srbiji koja je usvojena u Evropskom parlamentu Minić smatra da se tekstu ovog dokumenta neće ništa menjati do sednice koja se održava u četvrtak.

Ova rezolucija, prema njenom mišljenju, ukazuje i jedan potpuno novi odnos sa Srbijom:

Tu se odbija dalje taktiziranje, i najavljuju se svojevrsne sankcije prema Srbiji, koje će biti i finansijske, da Srbija više neće imati pristup fondovima. Takođe, praktično više neće biti pregovora, jer se vrlo jasno kaže da pristupni pregovori sa Srbijom mogu da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU prema Rusiji i ostvari značajan napredak u reformama koje se očekuju u pretpristupnom procesu. I ako potpuno primeni preporuke OEBS-a, Ohrida i Venecijanske komisije u vezi sa izbornim uslovima“, kaže Minić i ocenjuje da vlasti u Srbiji više nemaju manevarski prostor u odnosu na EU.

Prema njenom mišljenju, predsednik države Aleksandar Vučić i SNS su u defanzivi, što se, kako kaže, moglo videti i odmah posle izbora jer u pobedničkom štabu naprednjaka nije bilo previše osmeha i veselja.

Oni su savršeno svesni toga šta su uradili, jer su to radili. Ali su svesni i da su građani potpuno shvatili o čemu je reč i da im preti reakcija iz EU pre svega.

Ono što je formalno, deklarativno glavni put, pravac, glavni cilj srpske spoljne politike - sada se vidi da nije tako. I ono što je neka prva, minorna reakcija, ali pokušavam da iščitavam znakove - to je opet reakcija bezbednosne službe, koja se ispostavlja sada kao neki vrlo moćan i više ne nevidljivi, nego vidljivi kanal vlasti, i čovek može opravdano da se upita da li smo mi postali ekspozitura ruskih bezbednosnih službi na najdirektniji način, kada se mirni ruski građani izbacuju iz Srbije samo zato što ne podržavaju ruski imperijalni rat u Ukrajini“, kaže predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić i naglašava da kada se svemu ovome doda i odluka Apelacionog suda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije postaje jasno kakvu mračnu budućnost vlast najavljuje građanima Srbije.

XS
SM
MD
LG