Linkovi

Opozicija predala zahtev za izbore predsedniku Srbije: Vučić najavio odgovor do kraja meseca


Predstavnici dela opozicije predaju zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarih i izbora za skupštinu Beograda (Foto: VOA/Stefan Miljus)
Predstavnici dela opozicije predaju zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarih i izbora za skupštinu Beograda (Foto: VOA/Stefan Miljus)

Predstavnici dela parlamentarne opozicije u Srbiji predali su u ponedeljak zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarih i izbora za skupštinu grada Beograda Generalnom sekretarijatu predsednika države.

Oni traže da se ti izbori razdvoje od redovnih pokrajinskih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe u prvoj polovini 2024. godine. Insitiraju i na primeni preporuka međunarodih institucija o poboljšanju izbornih uslova i što bržem izjašnjavanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o njihovom zahtevu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana u Skoplju da će predstavnici opozicije dobiti odgovor do kraja meseca i usmeno i pisano, prenosi novinska agencija Fonet.

"Čuo sam da su mi dostavili neko pismeno danas, pročitaću ga kad se vratim. Oni će moj odgovor dobiti kada se vratim iz Ujedinjenih nacija i posle još jednog važnog sastanka “, rekao je Vučić.

Prethodni parlamentarni izbori u Srbiji, takođe vanredni, održani su u aprilu 2022, kada je SNS osvojila 120 od 250 mandata i formirala koalicionu vladu sa Socijalističkom partijom Srbije i pojedinim strankama nacionalnih manjina.

Šta je saopštila opozicija?

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, u obraćanju medijima ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu, naveo je da se „Srbija nalazi u dubokoj društvenoj, ekonomskoj i političkoj krizi“. Podsetio je da zahtevi protesta “Srbija potiv nasilja”, čiji je proevropska opozicija tehnički organizator, nisu ispunjeni već četiri meseca, što je glavni razlog zašto traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

„Pošto to nisu uradili, zahtevamo da mi ispunimo te zahteve i za to tražimo podršku od naših građana. Mi mu (predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću) šaljemo formalni zahtev i očekujemo odgovor vrlo brzo, bez odugovlačenja. Zahtevamo odgovor i zahtevamo izbore koji će biti razdvojeni od onih koji dolaze redovno – pokrajinskih i lokalnih. Zahtevamo izbore do kraja ove godine.“, rekao je Lutovac.

Protesti „Srbija protiv nasilja" održavaju se svaka nedelje širom zemlje od početka maja kada je u dva masovna ubistva, u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i u selima blizu Mladenovca nadomak glavnog grada ubijeno 19 ljudi, uglavnom dece i mladih.

Lutovac je naglasio da opozicija traži poštene izbore i da će, u suprotnom, oni na ulicama, zajedno sa građanima, izvršiti pritisak da izbori budu slobodni. Na pitanje Glasa Amerike da tu tvrdnju pojasni, Lutovac nije imao preciznije objašnjenje.

Zahtev za održavanje vanrednih parlamentarih i beogradskih izbora upućen je i Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Tepić: Primeniti preporuke o poboljšanju izbornih uslova

U zahtevu za raspisivanje izbora upućenom predsedniku Srbije, opozicija ističe da je neophodna potpuna primena svih preporuka OEBS-a o izbornim uslovima sa kojima su se, kako se navodi - svi nadležni organi, institucije i tela odavno upoznali, ali ih nisu primenili.

„Što se konkretnih preporuka tiče izdvojiću – provera jedinstvenog biračkog spiska, smanjenje pritiska na birače u javnom sektoru, REM koji ne radi po zakonu, RTS koji stalno jednostrano informiše osim u 45 dana kampanje, sprečavanje korupcije - podmićivanja, kupovine glasova na samim biračkm mestima, u okolini birališta i uoči izbora“, rekla je predsednica poslaničke grupe „Pravac Evropa“ Marinika Tepić.

Osuda napada na Predraga Voštinića iz Lokalnog fronta

Nesreću koju je u nedelju uveče doživeo aktivista opozicionog „Lokalnog fronta“ Predrag Voštinić poslanici dela opozicije vide kao napad i ističu da je tako nešto neprihvatljivo.

„Mi upućujemo apsolutnu podršku Peđi, ali to nije dovoljno. Moramo najozbijnije shvatiti ono što se dogodilo Predragu, pokazati da je tako nešto u ovom društvu neprihvatljivo i moramo videti koje za to odgovoran. Ti ljudi moraju snositi odgovornost. “, rekao je predsednik poslaničke grupe Zeleno-levi front Radomir Lazović.

Predrag Voštinić povređen je u saobraćanoj nesreći koja se dogodila u nedelju uveče, kada ga je sa bicikla oborio vozač automobila s novosadskim tablicama, preneo je N1. Voštinić je tom prilikom zadobio povrede ruke i glave.

Ministarstvo unutašnjih poslova saopštilo je da je policija alkotestiranjem utvrdila da je dvadesetčetvorogodišnji muškarac iz Novog Sada, koji je u trenutku nezgode upravljao automobilom, bio pod dejstvom alkohola, prenose mediji.

XS
SM
MD
LG