Linkovi

Cvijić: Smena policajaca koji su otkrili Jovanjicu je poruka svima u MUP koji rade svoj posao


Inspektor Dušan Mitić ulazi u zgradu Specijalnog suda
Inspektor Dušan Mitić ulazi u zgradu Specijalnog suda

Slobodan Milenković od ponedeljka nije više načelnik Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga, kao što ni Dušan Mitić više ne vodi operativu u tom odeljenju, objavila je advokatska kancelarija Tomanović.

Reč je o inspektorima koji su otkrili plantažu marihuane na imanju "Jovanjica" i uhapsili Predraga Koluviju, vlasnika tog imanja.

Odlukom Kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije oni su raspoređeni na druga radna mesta van Odeljenja za borbu protiv droge, navodi se u saopštenju te advokatske kancelarije.

Iz samog MUP-a za sada nema nikakvog odgovora na ovo saopštenje, a Glas Amerike do zaključenja ovog teksta nije dobio odgovor MUP-a na pitanja da li su Milenković i Mitić zaista sklonjeni sa svojih pozicija, zbog čega je doneta takva odluka i da li sve to ima veze sa slučajem Jovanjica koji se vodi u Sudu za organizovani kriminal u Beogradu.

Sa druge strane, u saopštenju kancelarije Tomanović se ocenjuje da je odluka političkog vrha policije u suštini smena inspektora i da predstavlja pre svega direktno sprečavanje dalje istrage i provere operativnih saznanja koja, kako navode, projekat "Jovanjica" vode do centara moći u državi.

Takođe, u saopštenju se ističe da je ova smena i osveta policajcima ujedno i pritisak pred dolazeće svedočenje u predmetu i poruka da "oni koji ne prihvataju laži centara moći – gube profesionalnu i ličnu sigurnost a dobijaju javne optužbe, uvrede, diskreditacije, skupštinske i tabloidne hajke".

To su matrica i obrazac postupanja koji ugrožavaju ceo društveni i pravni sistem, ukazuje advokatska kancelarija.

Centri moći smenom pokušavaju da, u vezi kriminalnih delovanja, lažiraju sadašnjost i demontiraju prošlost, ali Milenković i Mitić, zajedno sa velikim brojem poštenih policajaca i lica od integriteta, smeni neće dati budućnost, jer su položili zakletvu da će služiti građanima Srbije i zato će se izboriti sa zloupotrebama struktura koje su okupirale deo naših institucija”, navodi u saopštenju advokatske kancelarije Tomanović i najavljuje preduzimanje svih pravnih sredstava pred domaćim i međunarodnim institucijama.

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvejić u izjavi za Glas Amerike iznosi mišljenje da je reč o progonu dvojice policajaca, koji bi po njegovim rečima, za ono što su otkrili trebalo da budu nagrađeni, a ne progonjeni.

To je očito odmazda prema policajcima koji su radili svoj posao. Nažalost, to je poruka za ceo MUP, ali i za sve druge javne službe – ako se usudite da radite svoj posao, a u tome se zamerite vlasti, kako možete da prođete. I to je neskrivena poruka koju ova vlast želi da pošalje svima”, kaže Cvijić i naglašava da se ovo događa upravo pred svedočenje inspektora Milenkovića pred Specijalnim sudom.

Vuk Cvijić: Odmazda protiv policajaca i opomena drugima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Po njegovim rečima Milenković i Mitić nisu otpušteni već su prebačeni na druga radna mesta, a oni su istovremeno pod stalnim pritiskom unutrašnje kontrole.

Nažalost, kao i mnogim slučajevima, ne samo u policiji, u slučajevima progona ljudi u raznim institucijama, pa i progona uzbunjivača koji su ukazivali na korupciju, jedina odbrana je javnost Srbije. I građani na kraju o tome odlučuju. Da li žele da žive u Srbiji u kojoj može da se na primer vozi pod dejstvom kokaina i alkohola i da se udaraju žene, ili treba da im bude primer Katarine Petrović, policajke koja nam je to otkrila”, ističe Cvijić i dodaje da primer dvojice policajaca nije usamljen u srpskoj policiji.

On podseća na progone kojima su bili izloženi policajci koji su otkrili narko-kartel Darka Šarića, na slučaj policijskog inspektora Nebojše Blagotića koji je vodio finansijsku istragu protiv vlasnika Informera ili na policajca koji je vodio istragu protiv trgovca oružjem Slobodana Tešića, bliskog SNS-u.

Bilo je i drastičnih slučajeva da su neki policajci hapšeni pod, ispostaviće se lažnim optužbama. Oni su posle oslobođeni, kao Dejan Jović, koji je uhapsio Belivuka i Miljkovića za ono ubistvo Vlastimira Miloševića u centru Beograda – poznato kao ubistvo na šinama. Nažalost, Dejan Jović je preminuo. I vlast šalje poruku takvim ponašanjem da za njih su prihvatljiviji kriminalci a ne pošteni policajci”, kaže Cvijić.

XS
SM
MD
LG