Linkovi

Srbija otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa EU


Šesta po redu ministarska konferencija o pristupu Srbije EU održana je u utorak u Luksembrugu, kojom prilikom su za Srbiju otvorena dva nova poglavlja završnih pregovora o prijemu: intelektualna svojina i carinska unija.

Kažu: i najduži put započinje prvim korakom; Srbija je taj korak odavno načinila i već sa današnjim otvorenim poglavljim, ima iza sebe 10 od ukupno 35 poglavlja o kojima je započela pregovore, s tim da su dva od tih poglavlja privremeno već zatvorena. Dug put iza, duži ispred i ne samo za Srbiju

"Današnja konferencija je dokaz koliko je za EU važan zapadni Balkan i za naše predsjedavanje. Današnja konferencija je i dokaz napretka Srbije u približavanju EU, ali i principa uslovljenosti i napretka prema vlastitim mogućnostima. Želim čestitati Srbiji na dosadašnjem napretku ali i naglasiti da zemlja mora da intenzivira napore na polju reformi i vladavine prava, osnovnih sloboda i normalizacije odnosa sa Kosovom. Sve to su ključne oblasti na napredak Srbije kroz proces pregovora", saopštila je ministarka za evropska pitanje Malte, predsjedavajuće Savjetom ministara EU, Helena Dali.

"Današnji sastanak pokazuje da su perspektive članstva Srbije u EU jasne i čvrste. Oba poglavlja danas otvorena idu daleko iznad samih pregovora - od ključne su važnosti za konkurentnost srpske ekonomije. Sa ovakvim opredjeljenjem Srbije, uvjeren sam da će još poglavlja biti otvoreno do kraja godine. Uz ovo, mora se raditi na reformama - posebno sudstva, bavljenju ratnim zločinima, borbom protiv korupcije i zaštitom osnovnih ljudskih prava. Uz ovo, mora ostati opredjeljena normalizaciji odnosa sa Kosovom. Evropska komisija će nastaviti sa podrškom Srbiji, mi uvijek ispunimo svoje obećanje kada vi ispunite svoj dio zadaće", poručio je direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije, Kristian Danijelson.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja predvodi delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, rekla je da je otvaranje novih poglavlja „još jedna poruka da su vrata EU otvorena za Srbiju“.

„Istovremeno svako poglavlje predstavlja oblast društvenog života koji se reformiše u Srbiji prvenstveno u cilju dobrobiti države i njenih građana“, navela je Joksimović i dodala da se nada da do kraja godine Srbija može otvoriti još neka poglavlja.

XS
SM
MD
LG