Linkovi

Sahrana Jovanke Broz uz vojne počasti


Jovanka Broz pored grobnice u kojoj je sahranjen bivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito, 4. maj, 2001
Jovanka Broz pored grobnice u kojoj je sahranjen bivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito, 4. maj, 2001

Vlada Srbije je odlučila da se ispoštuje želja Jovanke Broz i da ona bude sahranjena u Kući cveća, u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen Tito.

Udovica bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita – Jovanka Broz umrla je juče u Kliničkom centru u Beogradu u 89. godini života. Krajem avgusta Jovanka Broz je primljena u beogradski Urgentni centar u teškom stanju, kada je reanimirana, a preminula je usled zastoja u radu srca.

Nakon smrti Josipa Broza Tita, sa kojim je bila u braku od 1952-ge godine do njegove smrti, Jovanka Broz je živela jako povučeno. Cela njena imovina je tada nacionalizovana, a ona je stavljena u kućni pritvor. Jovanka Broz je ponovo dospela u žižu javnosti kada je otkriveno da Titova udovica živi u izuzetno skromnim uslovima i dubokoj izolaciji.

Tek 6. jula 2009-te godine Jovanka Broz je dobila lična dokumenta, a ličnu kartu i pasoš su joj uručili ministri Ivica Dačić i Rasim Ljajić. Novinarka Antonela Riha, koja je 2005-te i 2006-te godine radila kao saradnica Rasima Ljajića, u to vreme ministra za ljudska i manjinska prava se tada prvi put srela sa Jovankom Broz i ostala u kontaktu sa njom narednih sedam godina. O svojim susretima i razgovorima sa Jovankom Broz kaže:

"Jako je traumatično podnela raspad Jugoslavije. Bila je veliki protivnik Slobodana Miloševića, pričala mi je kako je jako poštovala Zorana Đinđića. To ubistvo je za nju bilo takođe jedna trauma. Dakle, jedna žena koja nije živela samo u prošlosti, vrlo je pratila sve što se događa. Ali, naravno osnovna njena priča, i sve kad god razgovorate o njoj se završavalo sa Josipom Brozom koji je njena najveća ljubav i smisao njenog života."

Inače vest o smrti Titove udovice je u mnogim medijima iz regiona zauzela centralno mesto, a anketa agencije Rojters u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu pokazuje da je javnost u celoj bivšoj Jugoslaviji pratila šta se događa sa Jovankom Broz:

"Verovatno će skupa sa njom još što-šta otići u grob. Ona je bila jako blizu, po prirodi stvari maršalu Titu. I ona je po prirodi stvari znala mnogo onoga čega su se neki ljudi plašili", kaže jedan stanovnik Sarajeva.

"Žao mi je što je sa njom sve tako završilo na kraju. Kad je Tito umro – ono nigde više onako neće biti, ispraćaj njegov poslednji. I ona je tada bila tu, a posle šta se sa njom dogodilo… Evo kažu da je živela u bedi i siromaštvu", navodi njegova sugrađanka.

U Zagrebu slične reakcije:

"Žao mi je. Bila je ipak neko godinama nama i ne možemo se popljuvati da nije to bila – supruga gospodina, druga Tita."

"Mislim da je zaslužila bolji život nego što je imala zadnjih 20 godina. I to će biti jedan teški teret, naročito srpskoj vladi što su tako postupili sa njom."

...kao i u Beogradu:

"Život vrlo turbulentan, istorijski promenljiv, sa jednim velikim vođom. Život nije bio lak. Sve u svemu, mislim da je pozitivna ličnost koju treba dostojno ispratiti."

"Žao mi je te žene kako je prošla."

Inače, Vlada Srbije je odlučila da se ispoštuje želja Jovanke Broz i da ona bude sahranjena u Kući cveća, u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen Tito. Sahrana će biti obavljena u subotu u podne, a Jovanka Broz će biti ispraćena uz sve vojne počasti, s obzirom da je ona bila nosilac Partizanske spomenice.
XS
SM
MD
LG