Linkovi

Opozicija u Srbiji preti povlačenjem sa izbora ako se ne promeni odluka o odbijanju lista


Arhiva - Izbori u Srbiji (foto: Reuters)
Arhiva - Izbori u Srbiji (foto: Reuters)

Opoziciona koalicija "Biramo" saopštila je da će, ukoliko "vlast ne odustane od daljih opstrukcija" biti primorana da napusti izborni proces za lokalne izbore u Beogradu i drugim gradovima koji će se održati 2. juna.

„Sve liste naše koalicije ‘Biramo’ su podnete u skladu sa zakonom. Svi kandidati na listama koalicije ‘Biramo’, na svim opštinama i u svim gradovima u kojima se kandidujemo, imaju pravo da budu birani na listama na kojima se i kandiduju. Veliki broj građana podržao je svojim potpisom naše liste i kandidate, kao i drugih opozicionih organizacija i zato zahtevamo da vlast prekine sa opstrukcijom izbornih lista opozicije“, navodi se u saopštenju nakon sastanka predstavnika te koalicije.

Zbog navodnih neregularnosti koje su obrazložene tehničkim nedostacima, različitim tumačenjima polne zastupljenosti i pitanja da li pojedini kandidati imaju pravo da biraju i budu birani za odbornike na teritoriji pojedinih opština, izborne komisije nekoliko centralnih beogradskih opština, ali i u unutrašnjosti Srbije odbile su proglašenje izvesnog broja opozicionih lista stranaka okupljenih pod sloganom "Biramo" i pokreta "Kreni-promeni".

Kako ističu u koaliciji "Biramo", njihov pravni tim iskoristiće sva pravna sredstva koja ima na raspolaganju.

„S obzirom na to da je reč o izbornim listama koje su u skladu sa zakonom, očekujemo da vlast odustane od daljih opstrukcija i proglasi sve liste. Ukoliko vlast ne odustane od daljih opstrukcija, bićemo primorani da izađemo iz izbornog procesa, jer u takvim uslovima Beograđani ne bi ni imali pravo izbora“, istuču u koaliciji.

To je za Glas Amerike potvrdila i poslanica grupe Zeleno-levi front - Ne davimo Beograd i pravnica Jelena Jerinić.

"Očigledno je da postoji namera da se sabotiraju pre svega ove dve opozicione liste ("Biramo" i pokreta "Kreni promeni") i ovo ima za cilj diskvalifikovanje opozicije u opštinama u kojima je na prethodnim izborima u decembru pobedila i mi ćemo naravno preduzeti sve što možemo to da sprečimo. To ćemo činiti pravnim sredstvima a u krajnjoj liniji možda i nekim drugim sredstvima", kaže.

Ona ističe da su svi prigovori "pisani istim rečima i da je očigledno da ih je pisala ista ruka".

" U trenutku kada smo mi podneli naše liste svi naši kandidati bili su upisani u birački spisak i to je i proverila opštinska izborna komisija. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu tada još nije sprovelo tu izmenu zakona i ta izmena zakona takođe nije bila namenjena za kandidate nego za birače i bilo je veoma jasno šta je cilj te dopune zakona. Nama je jasno odakle ovo dolazi i zato ne odustajemo od iscrpljivanja svih sredstava koje imamo i donećemo blagovremeno sve odluke", zaključila je.

Kreni-promeni: Proglasiti sve liste do petka u 12, u suprotnom "blokada izbora"

Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović rekao je na konferenciji za medije da će, ukoliko sve opozicione liste koje ispunjavaju dovoljan broj potpisa ne budu proglašene validnim do petka u 12 sati, sa beogradskih i opštinskih listi u Beogradu povući sve izborne liste i organizovati blokadu izbora.

"Ili ćemo imati izbore 2. juna ili ćemo organizovati potpunu blokadu izbora“, rekao je.

On je naglasio da je i izborna lista čiji je nosilac predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko opština u Srbiji imala propust sa rodnom ravnopravnošću, ali da je lista uprkos tome proglašena.

U ponedeljak je najpre izborna komisija Gradske opštine Voždovac odbila proglašnje izborne liste "Biramo Voždovac" koju je podnela koalicija "Biramo Beograd" i liste pokreta "Kreni-promeni".

Kako se navodi u obrazloženju rešenja, u slučaju liste "Biramo Voždovac" nisu ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika, odnosno da nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi. U slučaju pokreta "Kreni-promeni", lista je odbačena kao "neuredna" jer se na propisanom obrascu ne nalazi naziv izborne liste.

Ista odluka, sa istim obrazloženjem o "neurednosti" doneta je nekoliko sati kasnije i u unutrašnjosti Srbije, kada je u Jagodini tamošnja izborna komisija donela rešenje o odbacivanju liste "Jagodina zaslužuje bolje – Maja Radojičić za gradonačelnicu".

Izborna komisija opštine Novi Beograd potom je odbila i proglašenje izborne liste "Biramo Novi Beograd - Jelena Jerinić - Ivana Rokvić", a podnosilac prigovora naveo je da su na toj listi kandidati lica koja nemaju pravo da biraju i budu birana za odbornike na teritoriji te gradske opštine.

Razmatrajući navode iz prigovora, Izborna komisija je konstatovala da navedeni kandidati za odbornike dana 3. jula 2023. godine nisu imali prebivalište na teritoriji Gradske opštine Novi Beograd što je, kako je navedeno - uslov za sve kandidate koji se nalaze na izbornim listama koje su podnete nakon 11. maja, kada je stupio na snagu Zakon o dopunama zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Prigovor istog sadržaja, dostavljen je i izbornoj komisiji Gradske opštine Vračar. Njime se traži poništenje proglašene opozicione izborne liste "Biramo Vračar - Miloš Pavlović".

Izborna komisija opštine Vračar odbila i listu pokreta "Kreni-promeni" Sava Manojlovića. Kako je navedeno u obrazloženju komisije, proverom izborne liste utvrđeno je da nisu poštovana zakonska pravila o zastupljenosti polova na listi koja je propisana Zakonom o lokalnim izborima.

Prema tom zakonu, propisano je da na izbornoj listi mora biti najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola, tako da među svakih pet kandidata na listi, moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola.

U izveštaju su korišćeni pojedini materijali portala N1

XS
SM
MD
LG