Linkovi

Srbija i Švedska u borbi protiv nasilja nad ženama


Zajedno sa UN i ambasadom Švedske, Srbija sprovodi projekat koji je usmeren na preventivu i sprečavanje nasilja nad ženama i devojčicama - projektni dokument o projektu potpisan je danas, a tom prilikom potpredsednica srpske Vlade Zorana Mihajlović je ukazala da je u poslednjih 10 godina u porodičnom ili partnerskom nasilju ubijeno 314 žena.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano potpisale su danas projektni dokument "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama".

Tom prilikom Mihajlović je istakla da Srbiju očekuje usklađivanje zakona sa evropskim satndardima i najavila da je u saradnji sa civilnim sektorom pripremljen Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji bi uskoro trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.

"To više nije nikakvo pitanje pojedinca, niti pitanje jedne vlade. To jeste društveni problem, to je ekonomski problem. I to je zajednički problem, ne naravno samo našeg društva i naše zemlje. Dešava se i u drugim državama, ali mi danas govorimo o našem prostoru. Samo ove godine, od januara meseca ubijeno je 16 žena u porodičnom i partnerskom nasilju. Pored njih, stradaju naravno i deca", rekla je Mihajlović.

Projekat se sprovodi zajedno sa UN, realizuje se uz pomoć švedske Vlade, a kako je istakla Vojačkova-Solorano cilj je da se pokaže da nasilje nije prihvatljivo, a da tek nasilje nad ženama nije prihvatljivo. Po njenim rečima projekat treba da obezbedi podršku ženama žrtvama nasilja ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji.

"Nasilje je, nažalost, preovlađujuće društveno pitanje. Nasilje nad ženama je primer prihvatljivog nasilja. I na to ne treba gledati kao privatno, već društveno pitanje", poručila je Vojačkova-Solorano.

Ambasador Švedske Jan Lundin je istakao da se nasilje protiv žena ne sme shvatati kao porodični ili lični, već društveni problem. To nije samo problem Srbije ili Švedske, već je to globalni problem, rekao je Lundin i najavio da će se Švedska, kao nestalna članica Saveta bezbed-nosti UN 2017. godine baviti aktivno tim pitanjem.

XS
SM
MD
LG