Linkovi

Predstavljena knjiga "Srbija i SAD: Kratka istorija ekonomskih odnosa"


Autor Mladen Obradović predstavlja knjigu u ambasadi Srbije u Vašingtonu.
Autor Mladen Obradović predstavlja knjigu u ambasadi Srbije u Vašingtonu.

U ambasadi Srbije u Vašingtonu predstavljena je knjiga „Srbija i SAD: Kratka istorija ekonomskih odnosa“ Mladena Obradovića.

U uvodnoj reči, ambasador Srbije Đerđ Matković istakao je da knjiga na pregledan i sažet način, uz zanimljive ilustracije, prati ekonomske odnose dve zemlje od formalnog uspostavljanja saradnje 1881. do današnjih dana.

Mladen Obradović, pravnik koji je veći deo karijere proveo kao istraživač u Institutu za spoljnu trgovinu i samostalni savetnik u Privrednoj komori Srbije, publiku je proveo kroz uspone i padove srpsko-američkih ekonomskih odnosa, koji su prema njegovim rečima pratili političke tokove i najčešće bili diktirani američkim strateškim i poslovnim interesima.

On izdvaja period od 1970-1990 kao „zlatno doba“ ekonomskih odnosa, kada su se uspešnim uvozom i izvozom bavile velike državne firme Geneks, Inex i Jugoeksport, a takođe proizvodio automobil Jugo - ako ne najkvalitetniji, sigurno najpoznatiji izvozni artikl sa naših prostora.

Posebno poglavlje knjige posvećeno je doprinosu dvojice velikih naučnika srpskog porekla – Nikole Tesle i Mihajla Pupina - razvoju američke nauke, ali i privrede, kao i jačanju ugleda Srbije u SAD. Obradović podseća da je Pupin, svojim ličnim zalaganjima i kontaktima sa predsednikom Vudroom Vilsonom, doprineo da SAD „još više cene napore i žrtve Srbije tokom Prvog svetskog rata“, što je dovelo do toga da Vilson 28. jul 1918. proglasi Srpskim danom. Bio je to jedini put kada se na Beloj kući vijorila srpska zastava.

S druge strane, najveći pad u odnosima predstavljaju trgovinske sankcije 1990-ih, koje su opustošile srpsku privredu, sa štetom koja se procenjuje na između 50 i 100 milijardi dolara. Trgovina je oživela posle političkih promena 2000. godine, a 2013. najvažniji izvozni proizvod Srbije u SAD postaje automobil Fiat.

Danas, u svetlu globalizacije i rastućeg jaza bogatih i siromašnih zemalja, Obradović bilateralne trgovinske odnose vidi kao komplikovan i suštinski nepravedan odnos jedne velike i jedne male zemlje, sa sasvim različitim privredama i različitim stepenom tehnološkog razvoja, uz oprezni optimizam da će, uz dobru volju i težnju ka većoj ravnoteži i stabilnosti, Amerika i Srbija pronaći oblasti i sektore privrede u kojima će razvijati zajedničke interese.

Knjiga "Srbija i SAD: Kratka istorija ekonomskih odnosa" biće uvrštena i u katalog Kongresne biblioteke u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG