Linkovi

Srbija i R. Srpska saglasni: Mir i stabilnost biće očuvani


Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić (levo), premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Beograd 22. februar 2017.
Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić (levo), premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Beograd 22. februar 2017.

U Beogradu, u vili Mir danas je održan sastanak predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba iz Bosne i Hercegovine povodom situacije u BiH nastale najavom revizije tužbe za genocid protiv Srbije. Mir i stabilnost biće očuvani, poručili su čelnici Srbije i Republike Srpske.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija uvek stajati uz Srbe u Bosni i Hercegovini i da će uvek dati podršku Republici Srpskoj i svemu onome što se u BiH radi na osnovu Ustava i zakona, ali, kako je dodao, neće podržati nijednu neustavnu i nezakonitu odluku.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije i predstavnicima Srba iz BiH, Nikolić je rekao da još uvek nema reči osude iz međunarodne zajednice na pokušaj revizije tužbe protiv Srbije. Moraće da se izjasne da li je ovo uz njihovu saglasnost i odobrenje ili nije, dodao je Nikolić.

"Veoma je neizvesno kako će se dalje razvijati osnosi u BiH i veoma je neizvesno kakve odnose predstavnik bošnjačkog naroda u BiH očekuje sa Srbijom posle ovog poteza, za koji je evidentno da se sa njim ne slažu ni pripadnici hrvatskog, ni sprskog naroda u BiH", rekao je srpski predsednik.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija iskreno želi mir, a ne svađe i sukobe sa susedima, i dodao da zvanični Beograd ni na koji način nije doprineo podnošenju revizije tužbe BIH. Po njegovoj oceni, ovim potezom su odnosi Srbije i BIH vraćeni 22 ili 25 godina unazad i urušeno je ono malo poverenja koje je u međuvremenu izgrađen.

"Naš je posao da sačuvamo mir, da odgovorimo na njihovu tužbu, da pobedimo po tom pitanju. Pobedimo? Nema tu pobednika, da tužba ne urodi plodom, kao što će se i dogoditi. Da svoj narod zaštitimo, svoje nacionalne i državne interese, to ćemo da uradimo. I da pokušamo da tražimo neke nove mehanizme za istinski i suštinski dijalog sa bošnjačkim narodom", poručio je Vučić.

Uz ocenu da je svojim postupkom Bakir Izebegović zatvorio vrata perspektivi Bosne i Hercegovine i ugasio svetlo što se tiče BiH, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je ocenio da to je i krah poverenja u BiH.

"Na ovaj način se pokazuje da žele da postignu kod Srbije dva cilja - jedan je, kako oni to kažu ili očekuju, da dobiju desetine milijardi nekakve odštete, a primarni je da se ukine Republika Srpska", smatra Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da očekuje da će se sutra sastati sa bošnjačkim članom Bakirom Izetbegovićem na vanrednoj sednici Predsedništva BiH, koju je sazvao povodom Izetbegovićeve najave revizije tužbe za genocid protiv Srbije. On je rekao da ovo što se događa dovodi BiH u toliko duboku krizu, da će biti još češća komunikacija predstavnika Srpske sa Srbijom, a ne samo dnevna, dodao je Ivanić.

XS
SM
MD
LG