Linkovi

Srbija i CG bliže završnim pregovorima za prijem u EU


Evropski komesar za proširenje Johanes Han sa ministrom za evropska pitanja CG Andrijom Pejovićem u Briselu, 11. decembar 2017.

Srbija i Crna Gora su u ponedeljak otvorile nova poglavlja završnih pregovora za prijem u EU. Iz briselskog ugla, riječ je o jasnom dokazu uloženih napora u obje zemlje u reforme i ispunjavanje evropskih standarda, potvrda je to i opravdanosti rada evropske strane na Strategiji koja bi Srbiji, Crnoj Gori i ostatku regiona bila dodatna podrška na evropskom putu.

U ponedeljk kasno poslijepodne je u Briselu održana deseta po redu medjuvladina konferencija EU i Crne Gore na kojoj su otvorena dva nova poglavlja završnih pregovora. Poglavlje 2- sloboda kretanja radnika i poglavlje 3 - sloboda poslovnog nastanjivanja i pružanja usluga.

"Sada imamo 30 otvorenih i tri privremeno zatvorena poglavlja, što bih nazvao izvanrednim uspjehom postignutim tokom pet godina pregovaranja. To je i dodatni motiv da uložimo više napora kako bi se otvorila i tri preostala poglavlja pregovora. Vjerujem da je ovo rezultat zajedničkih napora kao i napretka na polju vladavine zakona, prepoznate u nedavnim dokumentima Evropske komisije", istakao je ministar za evropska pitanja Crne Gore, Andrija Pejović.

Za Brisel, ključan je napredak u vladavini prava gdje očekuju opipljive rezultate.

"To odredjuje ukupan proces pregovaranja i u tom kontekstu pažljivo pratimo medijske slobode. Za zemlju koja se želi pridružiti EU, neophodno je da se konstruktivan, demokratski proces odvija u parlamentu. Ohrabrujem sve političke faktore da prevazidju bojkot parlameta i zajednički vode CG u evropsku porodicu", rekao je evropski komesar za pregovore o proširenju, Johannes Han.

Nakon ove, održana je i medjuvladina konferencija sa Srbijom, gdje su otvorena takodje dva nova poglavlja: poglavlje 6 - o pravima privrednih društava i poglavlje 30 - o ekonomskim vezama sa inostranstvom.

Odluka o otvaranju ovih poglavlja je u Briselu donijeta već početkom mjeseca, a dodatno otvaranje novih poglavlja nije naišlo na konsenzus evropskih članica. Izvori bliski Evropskom savjetu kažu da je pet država izrazilo sumnju u kvalitet do sada provedenih reformi na polju vladavine prava, borbe protiv korupcije i reforme koje su do sada provedene u pravosudju. Sama EK je u izvještaju Savjetu podvukla nedovoljne rezultate u borbi protiv pranja novca, oduzimanju imovine i ukupno finansijskim istragama u Srbiji.

"Važno je ponoviti da je nastavak napretka u pristupanju u uskoj vezi sa vladavinom prava i normalizacijom odnosa sa Kosovom. Srbija mora više da učini kada je riječ o nezavisnosti sudstva, slobodi govora, medijskim slobodama, pravima manjina, borbi protiv korupcije, pranja novca, borbi protiv organizovanog kriminala. Ne mogu dovoljno da naglasim - napredak i otvaranje novih poglavlja je jedino moguće uz opipljive rezultate na polju vladavine prava i dijaloga sa Prištinom", istakao je Han.

Ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović je ocenila da proces evrointegracija Srbije treba ubrzati.

"Ovo je svakako pozitivna vest za nas. Otvorili smo još dva poglavlja u pristupnom procesu. Ne treba zanemariti, posebno ovako važna, poglavlja koja se tiču i privrednih društava i potencijalnih investitora. Naprotiv, to su vrlo važne, konkretne, opipljive stvari koje će i biznih zajednica i građani moći da osete u budućnosti. Mislim da večeras šaljemo jednu poruku da vrata Evropske unije ostaju otvorena za Srbiju. Nadamo se da može i mora bolje i brže i verujemo da ćemo EU i Srbija biti partneri u tom procesu u budućnosti", rekla je Joksimović.

Sa današnjim otvorenim poglavljima, Srbije je otvorila 12 poglavlja od ukupno 35, s tim što su dva od otvorenih poglavlja već privremeno zatvorena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG