Linkovi

"Tražimo rešenje u slučaju Srbije"


Otvaranje poglavlja 23 pregovora o prijemu Srbije u EU moglo bi biti otvoreno kako je i planirano, do kraja juna, izjavio je danas šef hrvatske diplomatije, Miro Kovač, u Briselu na pauzi skupa ministara spoljnih poslova. On očekuje skoro formiranje vlade u Srbiji i nada se njenom proevropskom opredjeljenju.

Iako nisu tema zvaničnog sastanka evropskih ministara, odnosi u regionu uvijek nadju svoje mjesto, barem na marginama evropskih skupova. Tako je bilo i danas: dok na agendi predsjedavajuće sastankom, visoke predstavnice Federike Mogerini, stoje globalne teme i uloga Unije u njima, agenda hrvatskog ministra spoljnih poslova ne može proći bez odnosa sa regionalnim susjedima, prije svega sa Srbijom, i kritika iz Beograda ali i iz brojnih evropskih centara, da Zagreb, nastojeći da riješi bilateralna pitanje, blokira Srbiju u zasluženom nastavku pregovaračkog procesa. Želeći da pokaže suprotno, ministar Miro Kovač danas na pauzi skupa kaže...

"Hrvatska djeluje vrlo pozitivno i mi trenutno zajedno sa Holandijom, koja predsjedava Evropskom unijom, tražimo rešenje u slučaju Srbije kako bismo nastavili proces pregovora, izjavio Kovač i dodao da je lično optimista i da misli da će se pronaći rešenje."

Kada je riječ o procesu pregovora Srbije sa EU, vjeruje se da će novo, slovačko predsjedavanje Unijom, koje započinje sredinom godine, igrati značajnu ulogu u razbijanju ove, po ministru Kovaču, nepostojeće blokade.

XS
SM
MD
LG