Linkovi

Srbija priprema zahtev za izručenje Haradinaja


Francuska policija dovodi u sudnicu bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja.
Francuska policija dovodi u sudnicu bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Zvaničan zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja treba očekivati od iduće nedelje, s obzirom da uz zamolnicu za izručenje treba treba dostaviti i svu dokumentaciju prevedenu na francuski jezik.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin upozorio je danas da političke igre vlasti u Prištini posle hapšenja Ramuša Haradinaja ne smeju da se odraze na kosovske Srbe.

Niko na Kosovu ne sme da bude povređen, uvređen ili uplašen zato što se nad nekim sprovodi pravda, konkretno zato što je Haradinaj uhapšen, rekao je Vulin i dodao da Priština ne može da razume da pravo i pravda nemaju nikakve veze sa politikom i razgovorima:

"Čovek koji je nebrojeno puta javno lično rekao, čovek koji je nebrojeno puta napisao, o kome su pisane knjige koje je on potpisivao, i u kojima je govorio kako je ubijao i koga je ubijao, nije neko ko bi mogao da izmakne pravdi. Srbija će se uvek boriti za pravdu i Srbija će se uvek boriti za istinu o žrtvama, i da svi zločinci budu kažnjeni, bez obzira ko su i bez obzira odakle su", istakao je Vulin.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je izjavio da smatra da Srbija ne treba da odustane od poternice za Haradinajem:

"Srbija, pretpostavljam da je već danas tražila njegovo izručenje. Videćemo kakva će njegova sudbina biti tog zahteva Srbije. Ali to je dobra odluka francuske Vlade."

Posle odluke francuskog Apelacionog suda da će Ramuš Haradinaj ostati u pritvoru sve dok Srbija ne uputi zvaničan zahtev za izručenje, u srpskom Ministarstvu pravde najavljuju da će to učiniti u što kraćem roku. S obzirom na to da je, uz zamolnicu za izručenje, neophodno proslediti i dokumentaciju prevedenu na francuski jezik, slanje zahteva Srbije treba očekivati počev od iduće sedmice.

XS
SM
MD
LG