Linkovi

Vučić poziva francuske investitore: Nudimo više od drugih


Premijer Srbije Aleksandar Vučić u trodnevnoj poseti Francuskoj, gde je danas učestvovao u radu Biznis foruma o Srbiji. Vučić se sastao i sa francuskim premijerom Manuelom Valsom, koji mu je preneo želju predsednika Francuske Fransoa Olanda da što pre poseti Beograd.

Srbija ima široko tržište, od regionalnog, preko evropskog, do ruskog i evroazijskog, ali da mora da sprovede niz teških reformi i dodatno razvije preduzetnički duh, izjavio je danas u Parizu premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da mnogi francuski investitori žele da ulažu u Srbiju, uključujući i dve kompanije zainteresovane za beogradski aerodrom.

Učestvujući u radu Biznis foruma o Srbiji, na kome se pojavilo 80 francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganja, Vučić rekao da Srbija ove godine očekuje ekonomski rast od tri odsto, da nema problem sa javnim dugom i deficitom, i da može da ponudi više od drugih:

"Smatram da nanas Srbija nije lošije mesto i da Srbija može da ponudi sve uslove subvencija, podržavanja i zapošljavanja radnika na nivou koji to rade sve okolne zemlje. I uvek ćemo dati bolje uslove. Uvek. Onoliko koliko vam to ponudi neka druga zemlja, da budem sasvim konkretan. Srbija će vam ponuditi za barem pet posto bolje uslove."

Tokom boravka u Parizu Vučić se sastao sa francuskim premijerom Manuelom Valsom, i tom prilikom je izjavio da nije zabrinut za ekonomski napredak Srbije, već da je njegov najveći strah destabilizacija Balkana. Zbog toga je veoma važna uloga Francuske na Zapadnom Balkanu i njena podrška evrointegracijama Srbije, ocenio je Vučić, dok je Manuel Vals poručio da Pariz podržava Beograd na evropskom putu i da želi da učestvuje u ekonomskom napretku Srbije:

"Mislim da je važno da guramo dalje stvari u dijalogu sa Prištinom. Veoma važno, posebno što dogovor koji je postignut je u interesu i Srba i Albanaca, govorim o tablicama dakle. Mi ćemo nastaviti sa našim tablicama, da idemo na našu teritoriju, tako to mi smatramo, oni smatraju drugačije ali ćemo uz odredjene stikere i odredjene stvari imati i više njihovih vozila za koje sam siguran da to donosi dobro nama jer ćemo moći da prodamo više benzina, više kisele vode, više koka kole, više svega od naše robe njihovim Albancima dakle."

Tokom boravka u Parizu Vučić je rekao da je protiv dizanja zidova i ograda, ali da EU mora da reši migrantsku krizu na svojim granicama. U Srbiji, po rečima Vučića danas ima gotovo 7.000 ljudi koji nemaju gde da odu, a u Bugarskoj ima još toliko ljudi, dodao je premijer Srbije.

XS
SM
MD
LG