Linkovi

Fon der Lajen: Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na beogradskom aerodromu (Foto: AP/Serbian Presidential Press Service)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na beogradskom aerodromu (Foto: AP/Serbian Presidential Press Service)

"Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji, ali je ostalo puno posla da se uradi i postoje jasni prioriteti. Moramo da prevaziđemo pandemiju i moramo da podstaknemo ekonomski oporavak", izjavila je u četvrtak tokom posete Srbiji predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i dodala da je EU izdvojila 93 miliona evra pomoći Srbiji za hitno rešavanje problema sa pandemijom.

Ona je danas zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovala početku radova na modernizaciji pruge Niš-Brestovac, na međunarodnom železničkom Кoridoru 10 u mestu u mestu Donje Međurovo kod Niša, i tom prilikom se osvrnula i na aktuelnu krizu na severu Kosova:

"Svi smo veoma zabrinuti zbog trenutne krize, ali sam duboku ubeđena da je moguće da kriza deeskalira i da je moguće pronaći prijateljsko i prihvatljivo rešenje. I zato mi imamo platformu kroz dijalog uz posredovanje EU, kako bi rešili postojeću krizu. I dok mi ovde pričamo, u Briselu se vode razgovori i to je dobro. Jer dok pričamo i pregovaramo jedni sa drugima rešenje može da bude pronađeno", rekla je fon der Lajen.

Zahvaljujući se predsednici Evropske komisije, predsednik Srbije je ocenio da je ona iznela dovoljno balansiran pristup i o krizi na severu Kosova i o svemu drugom. Kako je rekao, dijalog pod okriljem EU je ono što Srbija poštuje od početka i čemu je privržena.

Govoreći o modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac dugoj 23 kilometara, Vučić je rekao da EU sa 45 miliona evra finansira te radove:

"To je za nas ogroman novac. Znamo da vi u Evropi imate više novca da delite državama članicama, ali to je za nas ogroman podstrek. Veliko poštovanje koje ste pokazali i ogromna zahvalnost sa naše strane za sve to što ste uradili za našu zemlju. Jer ovaj put, ova pruga Niš-Brestovac spaja nas, za nas su važni, za Evropu su važni", rekao je Vučić.

Govoreći na konferenciji za medije u Nišu, Vučić je istakao da u kompromisnom rešenju za krizu na severu Kosova postoje stvari koje su jako važne za Srbiju, a koje se tiču primene do sada potpisanih aranžmana. To se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština i slučaj suđenja Ivanu Todosijeviću, i kako je rekao Vučić - EU će ta dva pitanja staviti kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku pregovarača u Briselu.

XS
SM
MD
LG