Linkovi

Sprema se žalba na oslobađajuću presudu Šešelju


Vojislav Šešelj, lider SRS-a u sedištu stranke (arhiva)
Vojislav Šešelj, lider SRS-a u sedištu stranke (arhiva)

Haško tužiteljstvo poručuje žrtvama da će podnošenje žalbe biti najveći prioritet Tužiteljstva, uz uvjerenje da je došlo do suštinskog propusta većine sudija Pretresnog vijeća da obave svoju pravosudnu funkciju.

Većina članova Pretresnog vijeća Haškog tribunala je nerazumno dopustila mogućnost da zločinačko ponašanje bude okarakterisano samo kao zakoniti doprinos ratnim nastojanjima, kaže se u današnjoj najavi podnošenja žalbe tužiteljstva Tribunala na oslobadjajuću presudu Vojislavu Šešelju. Naglašava se uz to da će skora žalba biti od najvećeg prioriteta za kancelariju tužitelja zbog, kako se kaže, suštinske i dalekosežne prirode grešaka identifikovanih u stavu većine članova Pretresnog vijeća.

Haško tužiteljstvo je danas najavilo da će podnijeti žalbu na oslobadjajuću presudu Vojislavu Šeselju. Oni poručuju žrtvama da će to biti najveći prioritet Tužiteljstva, uz uvjerenje da je došlo do suštinskog propusta većine sudija Pretresnog vijeća da obave svoju pravosudnu funkciju. Tužitelji su uvjereni da nisu uzeti u obzir veliki dijelovi dokaznog materijala, nisu valjano obrazloženi zaključci, niti je pravilno primjenjen standard "van svake razumne sumnje".

"Brojni su nalazi za koje smatramo da se razilaze sa pravično odmjerenim zaključcima, poput zaključka o odsustvu široko rasprostranjenih napada na civilno stanovništvo ili činjenice da su sudije govor mržnje tumačile kao 'ohrabrivanje', takodje i dalje vjerujemo da je postojao udruženi zločinački poduhvat, kao i kada je u pitanju prisilno preseljenje. Kao što znate, sudije su to vidjele kao 'humanitarni pristup'", kaže glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Prema uvjerenju Haških tužitelja, većina članova Pretresnog vijeća je nerazumno dopustila mogućnost da je zločinačko ponašanje bilo samo zakoniti doprinos ratnim nastojanjima, bez obzira na ogroman broj dokaza koji ukazuju na suprotno.

Takva metodologija, navodi se u najavi podnošenja žalbe, zanemarila je veliki broj zločina koji su dokazani tokom sudjenja i većina članova Pretresnog vijeća je tako i zaključilo da nije bilo rasprostranenog ili sistematskog napada na civile u Hrvatskoj i BiH, što je ključni dio dokazivanja počinjenih zločina protiv čovječnosti.

"Presuda Šešelju je, po mome mišljenju, izvan pameti i ja sam uvjerena da će se u drugom stepenu ta presuda poništiti i da će biti sasvim drugačija. Uostalom, sami znate da je Haški sud osnovan sa namjerom da pomiri narode i stvaranja mira, a ova presuda izaziva sasvim suprotno", navodi Dubravka Šuica, članica Vanjsko-političkog komiteta Evropskog parlamenta iz Hrvatske.

U Haškom tužiteljstvu obećavaju da će uložiti maksimalne napore da žalba na oslobadjajuću presudu Vojislavu Šešelju bude vodjena efikasno, efektivno i pravično.

XS
SM
MD
LG