Linkovi

Marko Mitrović vodi američke fudbalere na Olimpijskim igrama u Parizu


ARHIVA - Marko Mitrović, u vreme kad je bio pomoćni trener Čikago Fajera (Foto: VOA)
ARHIVA - Marko Mitrović, u vreme kad je bio pomoćni trener Čikago Fajera (Foto: VOA)

Srpski fudbalski stručnjak Marko Mitrović vodiće nacionalni tim SAD na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine. Fudbalski savez SAD saopštio je da je Mitrović, koji je proteklih 16 meseci bio selektor reprezentacije do 19 godina, postavljen za trenera reprezentacije do 23 godine, koja će predstavljati Sjedinjene Države na olimpijskim igrama, prvi put od 2008.

"Dok je radio sa selekcijom do 19 godina, Marko je imao ključnu ulogu u vođenju naših talentovanih fudbalera i s nestrpljenjem isčekujemo da predvodi našu selekciju do 23 godine, jer će u tom uzrastu ovim igračima biti ukazana izuzetna prilika da nastave da se razvijaju dok se suočavaju sa elitnim rivalima na svetskoj sceni i takmiče za zlatnu olimpijsku medalju", rekao je sportski direktor Fudbalskog saveza SAD Met Kroker u pisanom saopštenju.

Od aprila do jula ove godine, 45-godišnji Beograđanin takođe je služio kao pomoćnik prelaznim selektorima seniorske reprezentacije Endtoniju Hadsonu i Bi Džeju Kalahanu i pomogao da selekcija dominantno osvoji KONKAKAF Ligu nacija.

Selekciju do 19 godina vodio je na šest utakmica i ostvario svih šest pobeda, među njima protiv Engleske, Hrvatske i Norveške. Od aprila 2022. kada je preuzeo tim, Mitrović je održao šest trening kampova, a prvi sa selekcijom do 23 godine očekuje ga sledećeg meseca.

"Velika mi je čast što radim za Fudbalski savez SAD i izuzetno sam ponosan što sam dobio priliku da vodim selekciju SAD na Olimpijskim igrama u Parizu", rekao je Mitrović u saopštenju Fudbalskog saveza SAD.

"Iz prve ruke sam video kako igrači sa velikim potencijalom prolaze kroz naš razvojni sistem i uzbuđen sam zbog njih, jer će imati priliku da predstavljaju svoju zemlju na tako velikoj sceni. Olimpijske igre biće posebna platforma za naše igrače i jedva čekam da nastavimo da se pripremamo".

Pre angažmana u Fudbalskom savezu SAD, Mitrović je bio pomoćnik Veljku Paunoviću sa selekcijom Srbije do 20 godina, koja je 2015. osvojila titulu prvaka sveta. Paunović i Mitrović proveli su potom četiri godine u Čikago Fajeru, u Američkoj profesionalnoj fudbalskoj ligi (MLS), a radili su zajedno i u engleskom drugoligašu Redingu.

Mitrovićevo mesto trenera selekcije do 19 godina preuzeće dosadašnji trener selekcije do 16 godina Majk Nsijen.

XS
SM
MD
LG