Linkovi

Sporazum u slučaju "San Bernardino"


Žrtve terorističkog napada u San Bernardinu
Žrtve terorističkog napada u San Bernardinu

Američki sekretarijat za pravosuđe saopštio je da je postigao sporazum sa čovekom koji je kupio dve puške korišćene u napadu 2015. u San Bernardinu, u Kaliforniji, u kojem je stradalo 14 ljudi, a ranjene 22 osobe.

U skladu sa sporazumom, Enrike Markes bi sutra trebalo da se izjasni krivim za zaveru da obezbedi materijalnu podršku teroristima, kao i za davanje lažnih izjava u vezi sa kupovinom vatrenog oružja.

Napadač Sajed Rizvan Faruk
Napadač Sajed Rizvan Faruk

U sporazumu se iznose detalji odnosa između Markesa i Sajeda Rizvana Faruka, koji je sa suprugom Tašfin Malik izvršio napad na firmu u kojoj je radio. Bračni par je ubijen u razmeni vatre sa policijom, nekoliko sati posle početka napada.

Markes i Faruk su se upoznali 2005, kada se Markes preselio u kuću do njega. On je federalnim istražiteljima rekao da je prekinuo veze sa Farukom krajem 2012. i da nije znao za napad 2015. u San Bernardinu pre nego što se dogodio.

Međutim, tokom godine pre nego što je Markes prekinuo veze sa Farukom on je uzeo novac od njega i upotrebio ga da kupi dve puške, koje su kasnije korišćene za ubistva u San Bernardinu. Markes se suočava sa maksimalnom zatvorskom kaznom od 25 godina.

XS
SM
MD
LG