Linkovi

Sporazum o priznanju krivice Miloša Marovića


Bivši predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora, Svetozar Marovića, čiji je sin priznao krivično delo zloupotrebe položaja
Bivši predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora, Svetozar Marovića, čiji je sin priznao krivično delo zloupotrebe položaja

Rješenjem Višeg suda u Podgorici usvojen je sporazum o priznanju krivice zaključen između Specijalnog državnog tužilaštva i okrivljenog Miloša Marovića, sina bivšeg predsjednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora, Svetozara, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja. I Dragan Marović priznao je da je bio član kriminalne grupe koju je organizovao njegov brat Svetozar Marović.

Viši sud u Podgorici usvojio je Sporazum o priznanju krivice između Miloša Marovića i Specijalnog državnog tužilaštva, prema kojem će u zatvoru provesti godinu i platiti državi odštetu od 380.000 eura.

U pitanju je krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja na organizovan način. Nakon što rješenje o usvajanju sporazuma o priznanju krivice postane pravosnažno, sud će najkasnije u roku od tri dana donijeti presudu kojom se optuženi oglašava krivim u skladu sa usvojenim sporazumom", saopšteno je iz Suda.

Tako je okončano ročište po sporazumu o priznanju krivice okrivljenog Marovića. Miloš Marović je, prema zaključenom sporazumu sa specijalnim tužiocem, priznao da je počinio kruivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja. Definisana je i visina kazne i sporazumom je predložena kazna od godinu dana zatvora. Određeno je da je dužan da plati protivpravnu imovinsku korist u budžet države u iznosu od 380.000 eura. Sporazumom je definisano da rok uplaćivanja u budžet počinje tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude.

Marović je kao garanciju za isplatu tog iznosa založio stan u kome žive njegovi roditelji Svetozar i Đorđina, na koji je upisana hipoteka.

I okrivljeni Dragan Marović, brat Svetozara Marovića, koji je 2007. godine bio sekretar sekretarijata za investicije u Opštini Budva, priznao je na ročištu u Višem sudu u Podgorici, da je bio član kriminalne grupe koju je organizovao njegov brat Svetozar Marović.

Okrivljeni Marović je zaključio sporazum o priznanju krivice sa specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem, u kojem je priznao da je izvršio krivično djelo „produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja izvršeno na organizovan način“. Saglasio se da ga sud osudi na zatvorsku kaznu od sedam mjeseci, te plaćanje sudskih troškova.

Institut o sporazumnom priznanju krivice pred Tužilaštvom, novina je u pravnom sistemu Crne Gore, a rezultirao je činjenicom da su ranije Svetozar Marović, a sada i njegov brat i sin prizanali da su članovi organizovane kriminalne grupe koja je opštini Budva i budžetu Crne Gore nanijela značajnu materijalnu štetu.

XS
SM
MD
LG