Linkovi

Srbija protiv nasilja najavila žalbu Višem sudu posle odluke GIK Beograda da odbaci prigovore koalicije


ARHIVA - Šetnja građana do zgrade RIK-a u Beogradu posle predizbornog skupa koalicije "Srbija protiv nasilja" (Foto: Stefan Miljuš/Glas Amerike)
ARHIVA - Šetnja građana do zgrade RIK-a u Beogradu posle predizbornog skupa koalicije "Srbija protiv nasilja" (Foto: Stefan Miljuš/Glas Amerike)

Gradska izborna komisija Beograda je na sednici održanoj u utorak odbacila prigovor liste "Srbija protiv nasilja" (SPN) na ukupan izveštaj o rezultatima izbora jer su ga, kako je navedeno, podnela neovlašćena lica Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović.

Koalicija SPN je u sredu takve navode ocenila kao nečuvene i zlonamerne, pojašnjavajući da su koalicionim sporazumom Obradović i Veselinović ovlašćeni na podnošenje prigovora i žalbi izbornim komisijama.

"O zlonamernosti ove odluke Gradske izborne Komisije (GIK) govori i činjenica da, prema Zakonu o lokalnim izborima, prigovor na ukupni izveštaj o rezultatima, pored podnosilaca proglašenih izbornih lista, može podneti i svaki birač, a izborne komisije dužne su da postupaju po prigovoru koji ukazuje na izborne nepravilnosti nezavisno od toga ko podnosi prigovor", navodi se u saopštenju.

Prema navodima, Komisija je pribegla otvorenom pravnom nasilju u pokušaju da izbegne raspravu o suštini prigovora Koalicije, odnosno o nedvosmislenim dokazima da je ukupni izborni rezultat utvrđen, iako zapisnici sa pojedinih biračkih mesta ne postoje, dok su pojedini krivotvoreni pošto su objavljeni i predati GIK.

"Ishodi pokrenutih postupaka za sada pokazuju da dokaza o malverzacijama u svim fazama izbornog postupka ima napretek, ali da se državni organi - izborne komisije, javno tužilaštvo i sudovi - od tih dokaza za sada brane tako što odbijaju da o njima raspravljaju", tvrde iz koalicije.

Komentarišući odbacivanje prigovora "Srbije protiv nasilja", pravnica i članica GIK-a Sofija Mandić rekla je za televiziju N1 da je "obrazloženje neverovatno i šokantno".

"U svemu tome se pokazuje da su institucije ne samo pasivni posmatrači nečega što se slučajno dogodilo, već da su oni zapravo organizatori svega onoga što se desilo 17. decembra", ocenila je ona.

Kako je rekla, svaki birač može da bude ovlašćen da podnese prigovor, a jedina osoba koja teoretski ne bi bila ovlašćena da ponese takvu vrstu prigovora je osoba koja nema državljanstvo Republike Srbije.

Kako za Glas Amerike pojašnjava profesorka pravnog fakulteta Union i poslanica Zeleno-levog fronta u prethodnom sazivu parlamenta Jelena Jerinić, koalicija "Srbija protiv nasilja" će povodom odluke GIK-a podneti žalbu Višem sudu.

Kako je dodala, svi prikupljeni dokazi o navodnim izbornim neregularnostima će, uz zahteve za odlučivanje o izbornom sporu, po završetku izbornog procesa biti podneti i Ustavnom sudu od kog će biti zatraženo poništavanje izbora na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Podsetimo, prethodno je na sednici 3. januara GIK saopštio da je lista "Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane" dobila 49 mandata u Skupštini Beograda, kao i da je "Srbija protiv nasilja" osvojila 43.

"Ne pristajemo": Kako je prošao protest zbog izbornih neregularnosti u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

Prema GIK-u, listi NADA pripalo je sedam, "Mi - Glas iz naroda" šest, a "Ivica Dačić–Toma Fila" pet mandata. Skupština Beograda ima 110 odborničkih mesta.

Lokalni izbori u Beogradu održani su 17. decembra, a istog dana građani Srbije su glasali na vanrednim parlamentarnim i pokrajinskim izborima, kao i u više od 60 opština i gradova.

Izveštaji domaćih i međunarodnih posmatračkih organizacija, uključujući misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ukazali su da je na izborima u Srbiji 17. decembra bilo izbornih nepravilnosti.

Posmatračka misija CRTA je objavila da je na dan održavanja izbora došlo do organizovanih migracija, to jest dovođenja državljana Srbije iz susednih zemalja kako bi glasali na beogradskim izborima, što je uticalo na ishod glasanja u glavnom gradu.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozvale su nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Zbog izbornih nepravilnosti u Beogradu se od 18. decembra održavaju protesti na kojima građani traže ponavljanje izbora i reviziju biračkog spiska.

Vlast, sa druge strane, negira navode o izbornoj krađi, uz ocenu da je glasanje proteklo u demokratskoj atmosferi.

U ovom izveštaju korišćeni su i materijali agencije Fonet i portala N1
XS
SM
MD
LG