Linkovi

Sperling - novi Obamin ekonomski savetnik


Novoimenovani glavni ekonomski savetnik Džin Sperling
Novoimenovani glavni ekonomski savetnik Džin Sperling

Predsednik Barak Obama je saopštio da je izabrao Džina Sperlinga iz Sekretarijata za finansije za novog šefa Nacionalnog ekonomskog saveta, odnosno svog glavnog ekonomskog savetnika. Sperling je tu funkciju obavljao i u administraciji Bila Klintona.

Sperling je nasledio Lorensa Samersa, još jednog ekonomskog zvaničnika iz Klintonove ere. Sperling je prve dve godine Obamine administracije proveo kao savetnik Sekretara za finansije Timotija Gajtnera.

Stručnjaci smatraju da je, u politički podeljenom Vašingtonu, predsednik Obama napravio dobar izbor, budući da 52-godišnji Sperling ima iskustva u pregovaranju i postizanju ključnih sporazuma sa političkim protivnicima.

Džin Sperling je predvodio Nacionalni ekonomski savet 1990-ih, a 1997. godine je posredovao sklapanju sporazuma o budžetu sa opozicionim republikancima.

Njegove pregovaračke veštine mogle bi da ponovo odigraju ključnu ulogu u saradnji sa republikancima, koji su ove nedelje preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom.

Izmedju Klintonove i Obamine administracije, Sperling je obavljao niz poslova. Izmedju ostalog, radio je za jedan vašingtonski institut, bio je kolumnista agencije Blumberg Njuz i savetnik investicione banke Goldman Saks, gde je pomogao u osnivanju organizacije za pomoć ženama u zemljama u razvoju. Takodje je radio u Savetu za spoljnopolitičke odnose, gde je obrazovanje devojčica širom sveta bilo jedno od njegovih glavnih interesovanja.

Sekretaru Gajtneru bio je savetnik za pitanja poreza i budžeta, a sada, drugi put u istoj ulozi, svoje ekonomske savete će davati direktno predsedniku Obami.

XS
SM
MD
LG