Linkovi

Prva afroamerička pobednica nacionalnog takmičenja u spelovanju


14-godišnja Zejla Avangard iz Harvija u Luizijani je ovogodišnja pobednica nacionalnog takmičenja u spelovanju u Dizni Vorldu u Buena Visti na Floridi.
14-godišnja Zejla Avangard iz Harvija u Luizijani je ovogodišnja pobednica nacionalnog takmičenja u spelovanju u Dizni Vorldu u Buena Visti na Floridi.

14-godišnja Zejla Avangard iz Harvija u Luizijani, sa lakoćom je odnela pobedu na Nacionalnom takmičenju u spelovanju, slavnom "Spelling Bee", održanom u četvrtak uveče, i postala prva Afroamerikanka i tek drugi šampion crne rase u 96 godina dugoj istoriji ovog takmičenja.

Zejla sa podjednakom lakoćom dribla košarkašku loptu kao što identifikuje latinske i grčke korene reči u engleskom jeziku. Kaže da je za nju spelovanje samo hobi, iako obično vežba sedam sati dnevno. Veliki je košarkaški talenat i nada se da će jednog dana igrati za WNBA, a tri puta se upisala u Ginisovu knjigu rekorda pošto je simultano driblala više lopti.

Reč koja joj je donela pobedu na takmičenju je "murraya" - vrsta tropskog azijskog i australijskog drveća. Samo jedna engleska reč joj je prethodno zadala probleme - biljka "nepeta", ali je uspela da je pravilno speluje.

Čaitra Tumala, 12-godišnjakinja iz Friska u Teksasu je osvojila drugo mesto. I Zejli i Čaitri je za takmičenje spremao Koul Šefer-Rej, 20-godišnji student sa Jejla koji je 2015. osvojio drugo mesto na Nacionalnom prvenstvu u spelovanju.

Jedina prethodna crnačka pobednica takmičenja je Džodi-En Maksvel sa Jamajke koja je bila najbolja 1998 godine. Od 2008. godine do Zejline pobede, pobednik ili jedan od pobednika takmičanje uvek je bio učenik ili učenica južnoazijskog porekla.

XS
SM
MD
LG