Linkovi

Stanje crne Amerike „Priča o dve nacije“


U sedam najvećih gradova SAD medju Amerikancima afričkog porekla nezaposlenost čak 20 posto
U sedam najvećih gradova SAD medju Amerikancima afričkog porekla nezaposlenost čak 20 posto

Nacionalna urbana liga okarakterisala je svoj ovogodišnji izveštaj o „Stanju crne Amerike“ kao „priču o dve nacije“.

Godišnji izveštaj te grupe, objavljen u martu, pokazuje da, kad je u pitanju indeks nejednakosti, Amerikanci afričkog porekla imaju ravnopravnost u samo 72% slučajeva u odnosu na belce u oblastima poput obrazovanja, ekonomskog statusa, zdravlja, društvene pravde i angažovanosti u društvu. Profesori i studenti na koledžu „Medgar Evers“ u Bruklinu – žele da zatvore taj jaz.

Koledž „Medgar Evers“, gde 90 odsto studenata čine crnci, prepun je vrednih studenata koji ispunjavaju svoje obaveze. Medjutim, za razliku od njihovih vršnjaka, belaca, Afroamerikanci stastički imaju manje šanse da dodju do zaposlenja navodi se u izveštaju „Stanje crne Amerike“ za 2015, koji objavljuje Nacionalna urbana liga.

Uprkos godišnjem povećanju broja maturanata i stope upisa na koledž, prema podacima, stopa nezaposlenosti medju crncima iznosi čak 20% u sedam najvećih gradova u zemlji. Trenutna nacionalna stopa nezaposlenosti je 5,5 odsto.

„Recesija je, kako se zvanično navodi, „završena“, osim što i dalje besni u brojnim urbanim zajednicama.“

Ova studija povezuje obrazovanje i nezaposlenost, kaže predsednik Urbane lige, Mark Morial. On ističe da jaz od 36% izmedju belaca i crnaca na nacionalnom nivou, kada je reč o znanju matematike i čitanja, predstavlja glavni nagoveštaj buduće nejednakosti.

„Sjedinjene Države moraju da zatvore taj jaz u školskim dostignućima, jaz na planu zapošljavanja. To je ključna stvar za američku ekonomsku konkurentnost u 21. veku.“

Koledž „Medgar Evers“, na kojem je izveštaj predstavljen javnosti, preduzima proaktivne korake kako bi obezbedio da njegovi diplomci budu spremni za tržište rada.

Rudi Kru je predsednik koledža.

„Sve više organizujemo aktivnosti sa naglaskom na praktične aspekte traženja posla, negovanje mreže kontakata koja je potrebna ne samo da bi se odabrala karijera već i zaista dobio posao koji želite.“

Student četvrtke godine, Šemroj Primo, bio je pripravnik u kancelariji Okružnog tužioca u Bruklinu kako bi poboljšao svoje šanse za dalje studije na Pravnim fakultetima. On kaže da je bio razočaran ali ne i iznenadjen činjenicama iznetim u studiji.

„Ako ste crnac, veoma je teško probiti se na tržištu rada. Išao sam u srednju školu u Bruklinu, pa imam puno prijatelja koji su zaista ponosni na mene jer sam pošao drugom stazom. Upisao sam se na koledž. Sada sam na četvrtoj godini i planiram da nastavim studije prava.“

Medjutim, studija Urbane lige ukazuje da predrasude pri zapošljavanju i dalje postoje.

„Jedna od stvari koje su zabrinjavajuće je da čak i kada crnac ima isti akademski nivo, stopa nezaposlenosti je i dalje veća medju crncima. Ljudi me pitaju zašto je tako, a mislim da je razlog što na tržištu rada i dalje u izvesnoj meri postoji diskriminacija i izostavljanje odredjenih grupa.“, kaže Mark Morial

Zbog toga, Primo ističe da mora da uloži dvostruko više truda da bi obezbedio sebi radno mesto.

XS
SM
MD
LG