Linkovi

Specijalni tužilac demantovao izveštaj Bazfida


Predsednik Donald Tramp obraća se godišnjoj konvenciji američkih farmera.
Predsednik Donald Tramp obraća se godišnjoj konvenciji američkih farmera.

Kancelarija specijalnog tužioca Roberta Malera u petak je osporila tačnost medijskog izveštaja u kojem se navodi da je predsednik Donald Tramp dao nalog svom advokatu da laže članove Kongresa.

Portal Bazfid pozivao se na izjave dvoje anonimnih zvaničnika federalnih agencija za sprovođenje zakona, u izveštaju da je Tramp naredio svom bivšem advokatu Majklu Koenu da laže Kongres o planovima izgradnje Trampove kule u Moskvi.

Međutim, portparol specijalnog tužioca Piter Kar u petak je izjavio: "Bazfidov opis konkretnih izjava datih kancelariji specijalnog tužioca i karakterizacija dokumenata i svedočenja do kojih je došla ova kancelarija, u vezi sa svedočenjem u Kongresu Majkla Koena - nisu tačni."

Ovo je veoma redak slučaj da je kancelarija specijalnog tužioca osporila neki medijski izveštaj. Ubrzo posle saopštenja iz Malerove kancelarije, Ben Smit, glavni urednik Bazfida, saopštio je da stoji iza izveštaja svog vebsajta i pozvao "specijalnog tužioca da pojasni šta tačno osporava."

Zbog izveštaja Bazfida, dvojica demokrata koja se nalaze na čelu dva odbora u Predstavničkom domu Kongresa, najavila su da će istražiti to pitanje.

Demokrata Adam Šif, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu.
Demokrata Adam Šif, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu.

​Demokratski kongresmen iz Kalifornije Adam Šif, predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove, izjavio je u petak da je u pitanju "najozbiljnija optužba na račun predsednika do sada" i dodao da će "učiniti sve da se istraži da li je izveštaj tačan."

Predsedavajući Odbora za pravosuđe, Džerold Nedler, iz Njujorka, izjavio je da bi davanje naloga svom podređenom da laže Kongres bilo federalni zločin i da je zadatak njegovog odbora da "istraži stvar do kraja."

Kongresmen Oakin Kastro iz Teksasa napisao je na Tviteru da, ukoliko je priča Bazfida tačna, Tramp "mora da podnese ostavku ili bude opozvan."

Trampov advokat Rudi Đulijani saopštio je u petak da je bilo koji nagoveštaj bilo kog izvora da je predsednik instruisao Majkla Koena da laže - apsolutno netačna." Portparolka Bele kuće Sara Sanders ocenila je da je priča - "besmislena."

Majkl Koen dolazi u svoju kuću u Njorku 18. januara 2019.
Majkl Koen dolazi u svoju kuću u Njorku 18. januara 2019.

Bazfid je objavio da je Koen rekao Maleru da mu je predsednik rekao da laže Kongres o Trampovim poslovanjima sa Rusijom. Vebsajt je objavio da su njegovi anonimni izvori takođe "uključeni u istragu."

Bazfid je preneo da su istražitelji saznali za Trampov navodni pokušaj da navede Koena da laže Kongres "kroz intervjue sa više svedoka iz Trampove organizacije i interne mejlove i tekst poruke kompanije kao i niz drugih dokumenata.

Tramp je u petak tvitovao da Koen "laže da bi smanjio zatvorsku kaznu!"

Koen je prošle godine priznao da je lagao Kongres o projektu izgradnje Trampove kule u Moskvi. Osuđen je na tri godine zatvora za prestupe koji uključuju isplate novca ženama koje tvrde da su imale seksualne odnose sa Trampom, u zamenu za njihovu ćutnju.

Koen u februaru treba da svedoči pred Odborom za nadzor i vladinu reformu u Predstavničkom domu, gde će mu se verovatno postaviti pitanje o tom izveštaju.

XS
SM
MD
LG