Linkovi

Vol Strit Džurnal: Istraga se širi, Maler sazvao veliku porotu


Bivši direktor FBI Robert Maler, specijalni tužilac u istrazi ruskog mešanja u izbore 2016.

Specijalni tužilac Robert Maler sazvao je veliku porotu, što znači da se njegova istraga ruskog mešanja u predsedničke izbore 2016. proširuje, prenosi dnevnik "Vol Strit Džurnal".

Istražitelji i tužioci koriste veliku porotu da bi ispitali dokaze, saslušali svedoke i izdavali obavezujuće naloge kako bi zaključili da li je počinjeno krivično delo. To je ozbiljan korak u svakoj istrazi. "Vol Strit Džurnal" prenosi da je komisija nedavno počela sa radom, koji će se verovatno nastaviti mesecima.

Maler sa svojim pravničkim timom razmatra da li je postojao dosluh između Rusije i Trampovog predizbornog štaba.

Novinska agencija "Rojters" prenosi da je velika porota već izdala obavezujuće naloge u vezi sa sastankom ruske advokatice sa Donaldom Trampom Mlađim i drugim visokim zvaničnicima iz Trampove kampanje.

Prema izveštajima, mlađi Tramp je oduševljeno prihvatio ideju sastanka kada mu je advokatica, preko posrednika, poručila da ima inkriminišuće dokaze protiv demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton.

Predsednik Donald Tramp dovodi u pitanje da li su Rusi pokušali da se umešaju u izbore uprkos obaveštajnim izveštajima da je Kremlj pokušao da manipuliše izborima u Trampovu korist.

Tramp je dosledno odbacivao svaku ideju o dosluhu. On je Malerovu istragu nazvao "lovom na veštice", a prema nekim izveštajima iz Vašingtona predsednik će možda pokušati da otpusti specijalnog tužioca.

Moć obavezujućeg naloga

Sada kada velika porota navodno zaseda, mogla bi da izda obavezujući nalog da joj se dostave finansijski podaci Trampove porodice. Predsednik je upozorio Malera da se drži podalje od njegovih finansija.

Malerova kancelarija nije komentarisala izveštaj "Vol Strit Džurnala".

Trampov specijalni pravni savetnik Taj Kob rekao je da nije upoznat sa istragom velike porote, ali da je "Bela kuća spremna da u potpunosti sarađuje sa gospodinom Malerom i podržava sve što će brže dovesti do zaključka njegovog rada".

Maler, bivši direktor FBI-a, preuzeo je istragu Rusije pošto je Tramp otpustio direktora FBI-a Džejmsa Komija u maju, kada je Komi, po svemu sudeći, odbio Trampov zahtev da odustane od istrage.

Predlog zakona o zaštiti specijalnog tužioca

Dvojica američkih senatora u četvrtak su predstavila predlog zakona kojim bi se otežalo otpuštanje specijalnog tužioca. Predlogom demokrate Krisa Kunsa i republikanca Toma Tilisa ozakonio bi se princip da predsednik može da istražitelja otpusti samo zbog kršenja zakona, konflikta interesa, teške bolesti ili drugog dobrog razloga.

Tročlana komisija bi razmatrala da li je otpuštanje tužioca opravdano. Taj zakonski predlog je, po svemu sudeći, pokušaj da se Maler zaštiti od potencijalnog Trampovog pokušaja da ga otpusti.

Međutim, neki analitičari navode da ukoliko predsednik želi da otpusti Malera, predloženi zakon bi mogao da ga navede da to učini pre nego što Senat dobije priliku da glasa o novom zakonu.

Zakon bi se retroaktivno odnosio na period do 17. maja 2017, dan kada je Malera zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn postavio da istražuje navode o ruskom mešanju u izbore 2016. i mogućim vezama Rusije i Trampovog izbornog štaba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG