Linkovi

Paralelni skupovi za jedinstvo Španije i za secesiju Katalonije


Skup za dijalog održan je u Barseloni.

Hiljade demonstranata okupile su se u subotu na mitinzima u Barseloni, Madridu i drugim španskim gradovima dok Katalonci nastavljaju da traže secesiju od Španije posle prošlonedeljnog referenduma o nezavisnosti.

Organizatori skupa za nezavisnost Katalonije pozvali su demonstrante da nose neutralnu, belu odeću i ne nose nikakve zastave, bilo španske ili katalonske. Skup je održan pod sloganom - "Razgovarajmo."

Skup za jedinstvo Španije održan je u centru Madrida
Skup za jedinstvo Španije održan je u centru Madrida

U Madridu, prestonici Španije, održane su demonstracije za jedinstvo Španije. Hiljade ljudi učestvovale su u skupu na Kolumbovom trgu, mašući španskim zastavama.

Suprotstavljeni skupovi usledili su posle referenduma u ponedeljak na kojem su Katalonci ubedljivom većinom glasali za nezavisnost ali je nacionalna vlada nazvala glasanje nelegalnim. Katalonski lideri sada su suočeni sa teškim odlukama o sledećem koraku koji treba da načine i pozivaju na dijalog sa španskom vladom.

Visoki zvaničnik EU, Ginter Otinger upozorio je da bi rasprava o odvajanju Katalonije mogla da eskalira u oružani sukob. "Situacija je veoma zabrinjavajuća. Moguće je da izbije građanski rat u sred Evrope." Izjava nemačkog komesara izazvala je uznemirenje diplomata EU, od kojih je jedan izjavio za Glas Amerike da su ti komentari "besmislica".

Otinger i Evropska komisija, koji strahuju da bi nezavisnost Katalonije mogla da podstakne separatističke pokrete u drugim delovima Evrope, pozvali su vlasti u Madridu i Barseloni da započnu pregovore i izbegnu dalje provokacije, ali nema mnogo nagoveštaja da će se to dogoditi. Obe strane se čvrsto drže svojih pozicija u najtežoj ustavnoj krizi Španije od pokušaja puča 1981.

Španski premijer Marijano Rahoj zapretio je da će ukinuti poluautonomiju Katalonije i uvesti direktnu upravu Madrida. On je rekao da ne može biti razgovora dok separatistički lideri Katalonije pokušavaju da izdaju deklaraciju nezavisnosti posle nelegalnog referenduma.

Na glasanju koje Madrid ne priznaje, 90% Katalonaca glasalo je za odvajanje od Španije ali se odazvalo znatno manje od polovine ukupnih birača. Istraživanja javnog mnjenja konzistentno pokazuju da je više Katalonaca za ostanak u Španiji.

Gnev secesionista u Kataloniji se medjutim povećao zbog nasilja prošle nedelje kada su španska nacionalna policija i pripadnici Civilne garde ispalili gumene metke, upadali na biračka mesta i pretukli neke Katalonce kako bi poremetili glasanje. Vlasti Katalonije navode da je u policijskoj akciji povređeno skoro 900 osoba.

Demonstranti sa zastavama nezavisne Katalonije na protestu u Barseloni, 3. oktobra 2017.
Demonstranti sa zastavama nezavisne Katalonije na protestu u Barseloni, 3. oktobra 2017.

Gnev Katalonaca dodatno je izazvao ustavni sud Španije koji je zabranio regionalnom parlamentu Katalonije da zaseda u ponedeljak. Sednica je zakazan da bi se razmotrili rezultati referenduma prošle nedelje i, moguće, proglasila nezavisnost.

XS
SM
MD
LG