Linkovi

Španija ide ka ukidanju autonomije Kataloniji


Žena drži zastave Španije i Katalonije u Barseloni

Španski premijer Marijano Rahoj najavio je da će, u vezi sa krizom u Kataloniji, aktivirati član 155 Ustava Španije koji predviđa delimično ili potpuno ukidanje autonomije. O tome će sa članovima svog kabineta razgovarati u subotu. Katalonski lider Karles Pudždemon odgovorio je da će regionalni parlament nastaviti da radi na proglašenju nezavisnosti koja je izglasana na referendumu 1. oktobra, ako Madrid ne želi dijalog.

Zvanični Madrid je ranije dao rok Kataloniji do četvrtka ujutru po centralnoevropskom vremenu da se izjasni hoće li I dalje raditi na proglašenju nezavisnosti ili ne.

Pudžemon je prethodno u parlamentu simbolilčno proglasio nezavisnost Katalonije, ali je suspendovao primenu deklaracije kako bi o tom pitanju pregovarao sa vladom u Madridu.

Građani Katalonije glasali su o nezavisnosti tog regiona na referendumu 1.oktobra. Izlaznost je bila 43%, a od tog procenta 90% je glasalo za nezavisnost. Vlada Marijana Rahoja taj referendum je proglasila neustavnim I poslala policiju koja je pokušavala da spreči glasanje. U sukobima građana sa policijom povređeno je više od 800 ljudi.

Sa sastanka lidera EU u Briselu, nemačka kancelarka Angela Merkel poručuje da Unija pažljivo prati situaciju.

"Nadam se da će rešenje moći da se pronađe u okviru španskog ustava."

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je lidere EU da na samitu razgovaraju o krizi u Španiji i podrže vladu u Madridu, ali su brojni evropski lideri i zvaničnci odbili da to pitanje uvrste u dnevni red uz obrazloženje da je reč o unutrašnjem pitanju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG