Linkovi

Popis stanovništva u Crnoj Gori odgođen za 3. decembar


Milojko Spajić, predsednik Vlade Crne Gore, na konferenciji za medije u Podgorici, 29. novembar 2023. (Foto: Jovo Radulović)
Milojko Spajić, predsednik Vlade Crne Gore, na konferenciji za medije u Podgorici, 29. novembar 2023. (Foto: Jovo Radulović)

Crnogorski premijer Milojko Spajić saopštio je u srijedu veče da je "Vlada Crne Gore na elektronskoj sjednici donijela odluka da se popis stanovništva u Crnoj Gori odgodi za 3. decembar".

Popis stanovništva u Crnoj Gori je, prema ranijim najavama, trebalo da počne sjutra, 30. novembra, ali je Spajić ponudio odgađanje za nekoliko dana, nakon što su jutros iz najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista, saopštili da nijesu ispunjeni svi uslovi iz sporazuma koji je opozicija potpisala sa premijerom, te da DPS ne može učestvovati u tom procesu.

Premijer Spajić kazao je, na vanrednoj konferenciji za novinare, da su "odluku o odgađanju popisa prihvatili DPS, SD i vijeća manje brojnih naroda".

Spajić: Popis stanovništva odložen za 3. decembar
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

"Postoje trenuci, odluke i postupci kroz koje sazrijevamo kao društvo. Večeranja odluka opozicije, kao i upravo izglasana odluka na sjednici Vlade o odlaganju popisa za 3. decembar i jedinstveni stav o tome je korak u tom pravcu. To je dokaz da sazrijeva nova politička svijest u kojoj je interes društva i države iznad svega", naveo je Spajić.

On je, takođe, kazao da je "dobar dio parlamentarne većine uz ovu odluku Vlade".

Iz DPS-a su večeras saopštili da je novo odgađanje popisa "potvrda ispravnosti našeg stava, da još nijesu ispunjeni svi uslovi za održavanje popisa stanovništa u Crnoj Gori".

“U tom kontekstu, spremni smo da u novom roku damo puni doprinos kako bi se u potpunosti ispunili svi uslovi za održavanje popisa koji će početi 3. decembra, čime bi čitav proces bio inkluzivan, transparentan i koji bi garantovao fer i poštene rezultate”, saopštili su iz DPS-a.

Iz te partije navode da bi na taj način "još jednom pokazali da je dogovor različitih političkih subjekata moguć".

Ali i da Demokratska partija socijalista neće tolerisati bilo čije namjere i aktivnosti koje bi imale za cilj jednostrano donošenje odluka koje mogu biti u suprotnosti sa državnim interesima”, poručuju iz DPS.

Predsjednik DNP-a i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević kazao je, nakon sastanka sa premijerom Milojkom Spajićem, da je protiv odgađanja popisa stanovništa i da smatra da "DPS namjerno opstruira proces popoisa".

“Izašli smo im u susret od softvera preko popisnih komisija, raspisali smo nove oglase da bi se prijavili njihovi članovi da su konačno poslanici DPS-a prije dvije noći glasali i za Zakon o popisu. Žele da ovaj proces odvlače u nedogled kako bi se ušlo u novu godinu”, rekao je Knežević i dodao da je Spajić pokazao "veliku širinu za postizanje dogovora, ali da je DPS glavni kočničar".

Ranije danas iz Uprave za statistiku su saopštili da će popis stanovništva u Crnoj Gori početi 30. novembra kao i da su ispunjeni svi uslovi za njegovo održvanje.

Prva odluka nove Vlade Crne Gore - odložen popis za 30. novembar
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

“On sjutra počinje. Obezbjeđeni su svi uslovi. Monstat je sproveo sve aktivnosti, popisivači i instruktori danas obilaze popisne krugove. Pozivamo na suzdržavanje od izjava koje ne doprinose smirivanju tenzija. Popis je više od onoga što se može čuti u javnosti. Čine ga sva pitanja iz upitnika, a ne samo onih nekoliko o kojima pričamo poslednjih dana”, rekao je Direktor Uprave za statistiku, Miroslav Pejović na konferenciji za novinare.

On je pozvao građane da “otvore vrata popisivačima” i apelovao na “suzdržavanje od izjava koje ne doprinose smirivanju tenzija”.

“Žao mi je ukoliko dođe do bojkota popisa, jer svi uslovi su ispunjeni. Specifikacija softvera je izrađena”, naveo je Pejović.

Iz Uprave za statistiku su kazali da “zakonske odredbe kažu da su osobe koje su prepoznate da treba da se popišu, dužne da učestvuju u popisu, te da kaznene odredbe postoje”.

Iz Uprave za statistiku je saopšteno da je traženo 3.800 popisivača, ali da popis uspješno mogu da sprovedu i sa 3.300, koliko trenutno imaju.

“Ukoliko dođe do osipanja popisivača, postoji mogućnost angažovanja popisivača iz susjedne opštine. Druga opcija je da neki popisivači brzo završe posao i dodatno budu angažovani, a treća opcija je produženje popisivanja”, pojasnio je direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović.

Pomoćnica direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković kazala je da, kroz Zakon o popisu, imaju mehanizam da koriste podatke iz administrativnih registara, kako bi dopunili određene podatke u slučaju da se građani ne odazovu u dovoljnom broju.

Ona je pojasnila da će “na preciznost podataka uticati veličina bojkota” i naglasila da “zvanična statistika neće objaviti nijedan podatak koji će biti neprecizan”.

“Svaki podatak biće zvanični podatak i zvanična statistika”, kazala je Remiković.

Ona je, takođe, saopštila da će popisom biti obuhvaćeni i državljani Crne Gore koji žive u inostranstvu.

“Popisom će biti obuhvaćeni i ljudi koji su u momentu popisa odsutni, pod uslovom da postoji prisutan član domaćinstva koji će dati podatke", kazala je Remiković.

XS
SM
MD
LG