Linkovi

Teška železnička nesreća u Španiji


U najtežoj saobraćajnoj nesreći u Španiji u poslednjih 40 godina, najmanje 80 ljudi poginulo a više od 140 povređeno.

Istražitelji u Španiji pokušavaju da utvrde uzrok teške železničke nesreće na severu zemlje. Najmanje 80 osoba je poginulo, dok je više od 140 povređeno, kada je putnički voz iskočio iz šina u blizini grada Santijago de Kompostela. Radi se o najtežoj železničkoj nesreći u Španiji u poslednjih 40 godina.

Na danas objavljenom snimku bezbednosnih kamera vidi se trenutak kada voz prilikom ulaska u krivinu iskače iz šina i pada na betonski zid pored pruge. Prema nekim izveštajima voz je u trenutku nesreće možda išao i dvostruko brže od dozvoljenih 80 kilometara na sat. Mašinovođu je navodno ispitala policija.

Premijer Španije Marijano Rahoj, koji je rođen u Santijagu de Komposteli danas je posetio mesto nesreće i bolnicu i kojoj su zbrinuti povređeni. U Španiji je proglašena trodnevna žalost zbog nesreće.

Državna železnička kompanija Renfe saopštila je da je voz bio na putu od Madrida do priobalnog mesta Ferol. Nesreća se dogodila u 8:41 uveče samo dva kilometra pre Santijaga de Kompostela.

Udes se dogodio na verski praznik Svetog Jakova, na koji se u Santijagu de Kompostelu, omiljenom mestu hodočašća, okuplja veliki broj vernika iz celog sveta. Lokalni zvaničnici su otkazali planirane proslave.

Jučerašnja nesreća je najveća od 1972. godine kada je u sudaru voza i autobusa na jugu Španije, poginulo 80 ljudi.
XS
SM
MD
LG