Linkovi

Nove mere štednje u Španiji


Sukob policije i demonstranata u Madridu
Sukob policije i demonstranata u Madridu

Posle obimnih proračuna, španska vlada želi da smanji svoj ogroman budžetski deficit za 40 milijardi eura

Španija je obelodanila budžet za 2013, koji se najviše zasniva na smanjenju troškova koje mnogi smatraju pokušajem da se preduprede uslovi za traženje međunarodne pomoći.

Španski budžet za 2013. nikada nije ni mogao da bude bezbolan. Posle obimnih proračuna, vlada želi da smanji svoj ogroman budžetski deficit za 40 milijardi eura. Zamenica premijera Soraja Saenc de Santamarija, kaže da će budžet biti zasnovan na smanjenju troškova, a ne povećanju poreza.

Put napred za vladu u narednih šest meseci je da sprovede ključne ekonomske reforme i poveća broj radnih mesta i otvori nova, ali ćemo dodatno ovom strategijom zadovoljiti preporuke Evropskog saveta i naših evropskih partnera.“

Ali dok je mnoštvo reformskih mera počelo da izlazi u javnost, izgledalo je kao da je počela još jedna besana noć za mnoge u Madridu. Španija se nada da će uspeti da izbegne političko poniženje i da Brisel neće morati da joj nameće uslove za finansijsku pomoć kao Grčkoj. Piter Dikson je ekonomista u Komercbanci.

„Postoji ozbiljna opasnost da dođe do razdora između običnih ljudi na ulici i smera u kojem vlada želi da krene koji je daleko teže progurati kroz reforme, jer pre svega kada se to svede na fiskalnu politiku, vlada mora da bude ta koja dejstvuje u ime ljudi, a ne protiv njih.“

Nastojanja premijera Marijana Rahoja da skreše jedan od najvećih deficita u eurozoni, i dalje podrivaju visoka nezapslenost i recesija. On u Briselu pregovara o uslovima mogućeg paketa pomoći koji bi pokrenuo program kupovine obveznica Evropske centralne banke i smanjio neodrživu cenu madridskih kredita.

„Poznato je da brojni istaknuti nemački političari negoduju zbog španskog zavrtanja ruke u vezi sa ovim, u smislu da će još više tržišta biti zabrinuto, što se više zavrće ta ruka“, ističe Dikson.

A tržišta su zabrinuta – indeks 100 „Fajnenšal tajmsa“ je izgubio milijarde funti kada je tržišta uzdrmalo strahovanje za budućnost Španije. Euro je pretrpeo udarce kada je saopšteno da su vrednosti dostigle najniži nivo u sezoni.

Međutim, Rahoju možda predstoji još jedna oluja. Pojavili su se snimci na kojima se vidi kako konzervativni lider uživa u skupoj cigari u Njujorku. Šepurenje sa ukusom za fine stvari neće proći dobro među Špancima koji treba da prihvate dodatne bolne žrtve.
XS
SM
MD
LG