Linkovi

Uspešno lansirana kapsula "Dragon"


Lansiranje rakete privatne kompanije "SpaceX"
Lansiranje rakete privatne kompanije "SpaceX"

Kapsula bez ljudske posade trebalo bi da sutra ujutro stigne do Međunarodne svemirske stanice, gde će ostati tri nedelje

Raketa privatne kompanije "SpaceX", koja nosi svemirsku kapsulu "Dragon", uspešno je uzletela ka orbiti i svom krajnjem odredištu - Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde treba da isporuči zalihe za posadu koja je tamo stacionirana.

Devet minuta posle uzletanja, osnivač kompanije "SpaceX", milijarder Elon Musk saopštio je da došlo do problema sa potisinicima za manevrisanje na kapsuli. Pošto se "Dragon" u drugoj fazi odvojio od rakete i ušao u orbitu, tri od četiri seta potisnika nisu se aktivirali normalno, ali su po svemu sudeći inženjeri misije donekle rešili problem, tako da su se dva solarna panela koja obezbeđuju energiju orbitalnoj letelici na kraju otvorila.

Kapsula bez ljudske posade trebalo bi da sutra ujutro stigne do Međunarodne svemirske stanice, gde će ostati tri nedelje. Kapsula nosi oko 600 kilograma zaliha za šestočlanu posadu orbitalne stanice, kao i sredstva za nastavak njihovih istraživačkih aktivnosti.
XS
SM
MD
LG