Linkovi

Prvi zvanični let privatnog svemirskog broda


Kapsulu Dragon sagradila je privatna svemirska kompanija Spejs eks
Kapsulu Dragon sagradila je privatna svemirska kompanija Spejs eks

Kapsula Dragon prvi put je lansirana ka Međunarodnoj svemirskoj stanici radi isporuke novih zaliha

Jedna kapsula koju se sagradila privatna kompanija prvi put je lansirana ka Međunarodnoj svemirskoj stanici radi isporuke novih zaliha.

Kompanija Spejs eks, sa sedištem u Kaliforniji, lansirala je kasno sinoć svoju kapsulu Dragon iz Kejp Kanaverala, na Floridi. Kapsula bi trebalo da se spoji sa stanicom u sredu, u okviru ugovora vrednog milijardu i 600 miliona dolara, sklopljenog sa američkom svemirskom agencijom NASA.

Jučerašnjem lansiranju prethodilo je probno lansiranje u maju, kada se slična kapsula prvi put spojila sa Međunarodnom stanicom. Predsednica kompanije Spejs eks, Gvin Šotvel, izjavila je da se sa svakim novim lansiranjem svi u kompaniji osećaju bolje, ali da je let do Međunarodne stanice još uvek težak zadatak i da ostaje mnogo posla da se uradi.

„Učićemo iz naših letova i nastaviti da poboljšavamo kapsulu. Pošto se nadamo da će jednoga dana one imati i ljudsku posadu želimo da budemo sigurni da smo posvetili pažnju svemu što smo naučili o letelici i da smo je učinili još pouzdanijom“, rekla je Gvin Šotvel.

Kapsula Dragon nosi 455 kilograma zaliha ka orbitalnoj stanici, a očekuje se da će na zemlju vratiti gotovo dvostruko više. U povratku kapsula će doneti i prikupljene biološke uzorke nagomilane u zamrzivaču stanice, kako bi na zemlji bili podvrgnuti analizama.

Direktor Međunarodne svemirske stanice Sem Skimimi nazvao je sposobnost kapsule Dragon da vraća tovar na zemlju „kritičnim“ za korišćenje stanice. Ruska kapsula Sojuz jedina je druga letelica koja može da bilo šta vraća na zemlju, ali je njen tovarni prostor mali jer se kapsula koristi za transport astronauta.

Skimimi kaže da kombinacija sposobnosti agencije NASA i privatnih kompanija pruža Sjedinjenim Državama snagu koju druge zemlje nemaju i omogućava im da i dalje imaju vodeću ulogu u istraživanjima svemira.

„To takođe pruža osnovu kompaniji Spejs eks da jednoga dana obavlja i druge poslove pored letova do svemirske stanice, pa se tome radujemo. Rukovodeću ulogu više nema samo vlada već i privatna svemirska industrija, što je više nego što danas čine Kina, Indija i druge zemlje“, rekao je Skimimi.

Tekuća misija prvi je od ukupno 12 letova kapsule Dragon predviđenih ugovorom sa agencijom NASA. Sledeći let je planiran za januar. Kapsula Dragon trebalo bi da se vrati na zemlju 28. oktobra.
XS
SM
MD
LG