Linkovi

Medicina i svemirska istraživanja


Članovi novog instituta u Teksasu
Članovi novog instituta u Teksasu

Američka svemirska agencija NASA planira narednu misiju na Mars, koja bi trebalo da predstavlja najobimniji test do sada o ljudskoj izdržljivosti izvan Zemljine gravitacije, atmosfere i geomagnetnog polja. Nedaleko od svemirskog centra Džonson u Hjustonu, u Teksasu, sada se nalazi novi institut koji će pomoći u ostvarivanju tog cilja, time što će koordinisati medjunarodna istraživanja o zdravstvenim pitanjima povezanim sa svemirskim letovima sa ljudskom posadom.

Od kako su svemirski letovi sa ljudskom posadom počeli pre više od 50 godina, naučnici su naučili mnogo o stvarima kao što su uticaj bestežinskog stanja na kosti i mišiće i opasnost od povećane izloženosti radijaciji u svemiru. Glavna misija neprofitnog Nacionalnog svemirskog biomedicinskog istraživačkog instituta, pri univerzitetu Rajs, je da usklađuje i pruža podršku istraživačkim projektima čiji je cilj da pruže pomoć američkom svemirskom programu. Direktor instituta je doktor Džefri Saton.

„Ono što mi u osnovi radimo je da služimo kao centar u koji rezultati istraživanja i razvoja u biomedicinskim studijama o svemiru, koja se izvode u širokoj mreži institucija, dolaze na testiranje i proveru.“

Senatorka iz Teksasa Kej Bejli Hačison imala je priliku da se iz prve ruke upozna sa Institutom prilikom njegovog zvaničnog otvaranja u martu. Ona je isprobala mali ultrazvučni aparat za koji istraživači kažu da bi mogao da se koristi ne samo za dijagnozu, već i za tretiranje kamena u bubregu i drugih bolesti. Jedna od glavnih uloga instituta je da organizuje predavanja i konferencije o svemirskim medicinskim istraživanjima, kao što je ovo na obližnjem univerzitetu Bejlor. Dženifer Lo, specijalista svemirske medicine kaže da lekari iz ove oblasti opisuju to kao normalnu fiziologiju u abmormalnim uslovima.

„Proučavanjem ljudskog organizma u drugačijem okruženju mi praktično odustajemo od konstanti koje ovde važe za gravitaciju i možemo da uočimo kako se različiti telesni sistemi prilagođavaju na mikrogravitaciju.“

Medjutim, dugoročni cilj NASA-e - da šalje ljude milionima kilometara na Mars, na misiju kružnog putovanja u trajanju od više od godinu dana - otvara veliki broj zdravstvenih pitanja, posebno zbog radijacije. Tu su takođe zabrinutosti o tome kakvi psihološki i socijalni problemi mogu da se pojave zbog toga što su višečlane posade, skučene u malom prostoru, na duži vremenski period, dok su njihova odredište mesta na kojima niko nikada nije boravio.

„Trudimo se zapravo da pomerimo granice medicine, svemira... ka sledećem koraku, a to svakako nije bez rizika. To je veoma rizičan poduhvat.“

Ali Saton zaključuje da bi budućnost čovečanstva mogla da zavisi od sposobnosti da se putuje bezbedno, daleko od naše rodne planete.

XS
SM
MD
LG