Linkovi

Novi sistem praćenja aviona


Potraga za nestalim avionom MH370
Potraga za nestalim avionom MH370

Jedna kompanija planira da uposli korisne svemirske instrumente kako bi se pokrilo 100 odsto zemljine površine što bi značilo da ni jedan avion više neće biti „izgubljen“.

Jedan od razloga što olupina aviona Malezija erlajnsa na letu MH370 još nije pronađena jeste to što let nije mogao kontinuirano da se prati tokom preletanja okeana. Tačnije, skoro 3/4 zemljine lopte ne može da se prati uz pomoć radara na zemlji, što je uobičajeni način posmatranja letova još od 1940-ih godina. Jedna kompanija to želi da promeni i to tako što planira da uposli korisne svemirske instrumente kako bi se pokrilo 100 odsto zemljine površine što bi značilo da ni jedan avion više neće biti „izgubljen“.

66 satelita, koji orbitiraju oko naše planete možda će promeniti način na koji letimo. Ovo je satelitsko sazvežđe NEXT kompanije Iridijum. Njihovo razmeštanje je počelo u decembru, kada su došli da zamene starije satellite postavljene u istom prostoru. Sateliti NEXT biće opremljeni sistemom za prijem signala sa avionskih predajnika sa automatskim prijemnikom, i to svakih nekoliko sekundi. Avion na letu MH370 je tokom preletanja Indijskog okeana izašao iz radarske zone malezijske vojske – i danas, godinu dana kasnije, još nije pronađen.

“To je bacilo svetlo za ostatak sveta na nešto što avio industrija već zna – da se 70 odsto planete ne vidi. Letovi ne mogu da se prate tokom preletanja ogromnog, ogromnog dela Zemlje”.

Don Toma iz kompanije za praćenje letova “Aireon” kaže da će sateliti NEXT pokriti sve. 66 satelita te kompanije mogu zajednički mogu da pokriju svaki centimetar planete. Prijemnici se ažuriraju na svakih nekoliko sekundi, i zavise od instrumenata iz pilotskih kabina, koje neke zemlje već zahtevaju s obzirom da se kontrolori prebacuju sa radara na zemlji na satelitsku navigaciju.

S obzirom da avioni trenutno ne mogu da se prate tokom preleta čitavih okeana, bezbednosne odredbe nalažu veliko odstojanje između letelica. Za 3 godine, kada sateliti NEXT u potpunosti budu pušteni u rad, avionic će moći da lete bliže jedni drugima, što će za aviokompanije značiti poboljšanje efikasnost i uštedeta na gorivu. Putnici će imati više opcija kao i više direktnih letova do lokacija širom planete.

“Aireon” već ima ponude mušterija koji su spremni da plate za njihov sistem praćenja civilnih letelica. Ta kompanija takođe gradi centar za hitne operacije 10 kilometara severno od aerodrome Šenon u Irskoj. Svaki put kada se letelica izgubi, avio kompanija ili spasilačka organizacija moći će da kontaktiraju taj centar za informacije o poslednjoj lokaciji na kojoj je avion viđen.

“To je jedinstveno jer će to biti 8 sekundi nakon poslednjeg ostvarenog kontakta. Razdaljine bi bile ograničenije u slučaju leta MH370, da je to bilo dostupno tada”, kaže Toni Merigan iz irske avioslužbe.

Usluge će biti besplatne.

XS
SM
MD
LG