Linkovi

SAD: Vlada tuži "Standard i Purs"


Sedište kompanije "Standard i Purs" u Njujorku
Sedište kompanije "Standard i Purs" u Njujorku

Sekretarijat za pravosuđe podneo je građansku tužbu protiv najveće agencije za kreditni rejting, optužujući je za prevaru investitora

Američki Sekretarijat za pravosuđe podnio je građansku tužbu protiv najveće agencije za kreditni rejting u zemlji, Standarda i Pursa, zbog navodne obmane investitora u pogledu vrijednosti složenih investicija koje su imale ključnu ulogu u finansijskoj krizi.

Prema navodima sekretara za pravosuđe Erika Holdera, investitori su zbog te prevare izgubili milijarde dolara. U tužbi se traži odšteta od 5 milijardi dolara.

Agencija je, kako se navodi, davala visok rejting hipotekarnim hartijama od vrednosti čija je cijena potom znatno opala što je podstaklo izbijanje finansijske krize 2008. godine.

Holder je saopštio da je Standard i Purs davao najveći rejting investicijama za koje je znao da su loše, zato što je dobijao novac od kompanija koje su izdavale rizične hartije od vrijednosti.

Agencija je negirala krivicu, navodeći da njeni rejtinzi nisu bili motivisani tržišnim faktorima. U poruci objavljenoj na internet stranici ,kompanija naglašava se da nema pravnog osnova za tužbu.

Tužba, koja je podnijeta juče, predstavlja prvu akciju federalnih vlasti potiv bonitetskih agencija, koje su značajno profitirale na procjeni rizika hartija od vrijednosti.
XS
SM
MD
LG