Linkovi

Dečja paraliza u Južnom Sudanu


Dečja paraliza

UN ne mogu da sprovedu vakcinaciju dece protiv dečje paralize u Južnom Sudanu jer vlada nije postigla dogovor sa pobunjenicima da se humanitarcima dozvoli bezbedan pristup.

Predstavnici Ujedinjenih nacija upozoravaju da nisu uspeli da sprovedu vakcinaciju dece protiv dečje paralize u Sudanu jer nemaju bezbedan prilaz južnim delovima zemlje.

Direktor kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih projekata, Džon Ging rekao je novinarima u sedištu svetske organizacije u Njujorku da Vlada Sudana i pobunjenici sa juga zemlje nisu postigli dogovor o tome da humanitarnim grupama dozvole bezbedan ulazak u te oblasti radi vakcinacije stanovništva. Ging je istakao da dogovor nije postignut i uprkos tome što je situacija kritična jer je dečja paraliza počela da se širi i u okolnim zemljama.

Tim Ujedinjenih nacija je planirao da vakciniše 165 hiljada deve u dve države na jugu Sudana, koje su pod kontrolom pobunjeničkog Sudanskog narodnog oslobodilačkog pokreta - sever. Razgovori o ulasku u ovu oblast počeli su pre godinu i po dana i između ostalog je bilo reči o dostavljanju pomoći u hrani i pružanju pomoći neuhranjenoj deci.

Sudanska Vlada se bori sa pobunjenicima u toj oblasti od sticanja nezavisnosti Južnog Sudana sredinom 2011. Sudanska vlada optužuje rukovodstvo Južnog Sudana da pomažu pobunjeničkim grupama, a tenzije između dve zemlje su i dalje prisutne oko nekoliko spornih pitanja, među kojima su i oblasti bogate naftom koje se nalaze duž zajedničke granice.
XS
SM
MD
LG