Linkovi

Tramp kritkovao azijske saveznike


Republikanac Donald Tramp tokom predizbornog skupa u Arizoni, 19. mart 2016.
Republikanac Donald Tramp tokom predizbornog skupa u Arizoni, 19. mart 2016.

U intervjuu listu Njujork tajms, pretendent na predsedničku nominaciju Republikanske stranke, Donald Tramp rekao da bi Japan i Južna Koreja manje trebalo da se oslanjaju na zaštitu SAD protiv Severne Koreje i Kine.

Pretendent na nominaciju Republikanske stranke na izborima za predsednika SAD Donald Tramp ne stiče mmnogo prijatelja među ključnim američkim azijskim saveznicima pošto ih je kritikovao da finansijski ne doprinose u dovoljnoj meri regionalnoj bezbednosti. Tramp je takođe razmotrio mogućnost da bi ukoliko bude izabran za predsednika, Japanu i Južnoj Koreji dozvolio da razviju sopstveno nuklerano oružje umesto da se oslanjaju na zaštitu SAD protiv Severne Koreje i Kine.

Tramp je nedavno kritkovao američke azijske saveznike zato što ne doprinose u pokrivanju troškova za 50.000 američkih vojnika stacioniranih u Japanu, kao ni kontigenta od 28.500 vojnika u Južnoj Koreji, koji pomažu održavanje mira i stabilnosti u tom delu Azije.

Komentari republikanskog predsedničkog pretendenta dočekani su sa oštrom osudom i kritikom od strane mnogih američkih zvaničnika i spoljnopolitičkih eksperata, koji kažu da bi takva politika potkopala kredibilitet SAD i saveze u regionu i verovatno dovela do trke u nuklearnom naroužanju u Aziji. Tramp je izneo ove stavove u obimnom intervjuu Njujork tajmsu, koji je objavljen u nedelju.

XS
SM
MD
LG