Linkovi

Izvinjenje Japana zbog "žena za utehu"


Porodice "žena za utehu" u Seulu zahtevaju izvinjenje i odštetu od Japana, Južna Koreja 28. decembar 2015.
Porodice "žena za utehu" u Seulu zahtevaju izvinjenje i odštetu od Japana, Južna Koreja 28. decembar 2015.

Južna Koreja i Japan su postigli dogovor oko kontroverznog istorijskog spora zbog tzv. „žena za utehu“, odnosno Koreanki koje su tokom Drugog svetskog rata japanskim vojnicima služile kao seksualne robinje.

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Jun Bjung-se izjavio je posle razgovora sa japanskim kolegom Fumiom Kišidom da će sporazum biti „konačan i neopoziv“ ukoliko Japan ispuni svoje obaveze.

Dogovor podrazumeva 8,3 miliona dolara odštete za preživele bivše seksualne robinje i izvinjenje japanskog premijera Šinzo Abea.

Kišida je rekao „Abe, premijer Japana, ponudio je izvinjenje i pokajanje iz srca za sve one koji su pretrpeli mnogo bola i imaju ožiljke koji teško zarastaju i fizički i psihički“.

Konzervativni Abe je nekoliko puta promovisao snažniji vojni stav Japana i nacionalistički poziv, koji je ponekad zagovarao revizionistički pogled na istoriju. Premijer i neki njegovi sledbenici su bili optuživani za pokušaj ili potcenjivanja ili negiranja japanskih ratnih zverstava.

Što se tiče Azijatkinja, “žena za utehu” koje su bili primorane da služe japanskim vojnicima kao seksualne robinje tokom okupacije Azije i Drugog svetskog rata, japanski lider je uvek koristio neodređene fraze kada bi govorio o kajanju i preuzimanju nacionalne odgovornosti za to zlostavljanje.

Neki od Abeovih pristalica su izazvali oštru osudu širom Azije sa tvrdnjama da mnoge od “žena za utehu” nisu bile primorane, već da su samovoljno počele da se bave prostitucijom zarad finansijske dobrobiti.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje je do nedavno odbijala da se sastane sa japanskim premijerom dok on nije ponudio “iskreno izvinjenje” i odštetu za “žene za utehu”.

Istoričari navode da su desetine hiljada žena, većinom Koreanki, bile poslate u vojne javne kuće na frontu kako bi pružale seksualne usluge japanskim vojnicima.

XS
SM
MD
LG