Linkovi

Južna Koreja: Oštre optužbe na račun kapetana


Postupci kapetana i nekih članova posade su potpuno neprihvatljivi i mogu se tretirati kao ubistvo, poručila je južnokorejska predsednica

Južnokorejska predsednica Park Geun- hje, oštro je kritikovala postupke kapetana i članova posade feribota koji se prošle nedelje prevrnuo i potonuo.

Na brodu se u trenutku nesreće nalazilo 476 odsoba od kojih su mnogi bili deca.

"Postupci kapetana i nekih članova posade su sa stanovišta zdravog razuma potpuno neprihvatljivi, i mogu se tretirati kao ubistvo. Takvo ponašanje je neoprostivo. Odmah posle nesreće, kapetan nije postupio po proceduri za slučaj evakuacije Džindo Centra za pomorski saobraćaj. Dok su govorili putnicima na brodu da ostanu na svojim mestima oni su, kapetan i posada, ostavili putnike i prvi pobegli. Postupak koji je i sa pravne i sa etičke strane nezamisliv."

Kapetan, treći oficir i još jedean član posade su uhapšeni u subotu pod optužbom da su napustili putnike dok je feribot tonuo. Tužioci su naveli da je feribotom upravljao 26- godišnji treći oficir koji nikada ranije nije plovio tim vodama.

Privedena su još četiri člana posade zbog optužbe da nisu zaštitili putnike. U međuvremenu, ronioci su iz potonulog broda izvukli tela još 60 nastradalih dok se 200 i dalje vodi kao nestali. Većina stradalih su bili srednjoškolci.

"Do sada su tela stradalih jedino mogla da budu predata porodicama posle dobijenih rezultata DNK testova. Sada je taj proces pojednostavljen", kazao je Park Seung Dži, predstavnik Ministarstva za okeanografiju i ribolov.

Sa potonulog feribota spasene su 174 osobe. Uzrok nesreće još uvek nije objavljen ali neki od preživelih kažu da su čuli zvuk snažnog udarca u brod pre nego što se on nakrivio i počeo da tone.
XS
SM
MD
LG