Linkovi

Pistorijuseva mračna finansijska budućnost


Južnoafrički olimpijac, Oskar Pistorijus optužen za ubistvo svoje devojke
Južnoafrički olimpijac, Oskar Pistorijus optužen za ubistvo svoje devojke

Pistorijus nakon optužbe za ubistvo neće učestvovati u narednih pet takmičenja u maju, koje se održavaju u Australiji, SAD, Brazilu i Britaniji.

Suđenje južnoafričkom olimpijcu i paraolimpijcu, Oskaru Pistorijusu, optuženom za ubistvo, moglo bi da traje mesecima. Jedan od njegovih glavnih južnoafričkih komercijalnih sponzora, povukao je svoju reklamu sa slavnim atletičarem samo nekoliko sati pošto je Pistorijusova devojka nađena ubijena u njegovoj kući u Pretoriji. Trkačev agent je saopštio da je olimpijac otkazao sva buduća takmičenja. Ostali sponozori ne govore o svojim planovima. Ali, sudeći po sudbini drugih “palih” sportista, finansijska budućnost Pistorijusa nije nimalo ružičasta.

U prepunoj sudnici na prvom saslušanju Oskara Pistorijusa nalazio se i jedan sedi gospodin sa zabrinutim izrazom na licu. Možda je tako izgledao, jer je on čovek kome preti da izgubi gotovo sve kao Pistorijus. Bio je to trkačev agent, Pijet fon Sejl. On je juče saopštio da Pistorijus neće učestvovati u narednih pet takmičenja u maju, koje se održavaju u Australiji, SAD, Brazilu u Britaniji.

Fon Sejl je odbio da razgovara o Pistorijusovom mentalnom stanju pošto ga je u nedelju posetio u pritvoru u policijskoj stanici u Pretoriji. Umesto toga rekao je da Pistorijus, trkač bez obe noge koji je ostvario svetsku slavu zahvaljujući svojim izvanrednim sportskim uspesima, još uvek uživa veliku popularnost.

“Mogu vam reći da Oskar dobija ogromnu podršku, globalnih razmera, od velikog broja njegovih navijača. Od južnoafričkih navijača, stranih navijača, doslovce iz svih krajeva sveta. On to zna. Preneo sam mu tu poruku. Očigledno, sa stanovišta menadžmenta i ličnog prijateljstva, tragične okolnosti i stvari koje su se dogodile u ovom trenutku zahtevaju da Oskaru pružimo podršku,” rekao je Fon Sejl.

On je dodao da će većina komercijalnih sponzora ostati uz Pistorijusa dok čekaju da sudska procedura bude nastavljena.

Pistorijus je najbolje plaćeni paralolimpijski sportista u svetu. Većina njegovih prihoda stiže od reklama za firme Najki i Oukli, koja proizvodi naočare za sunce, i od modne kuće Tieri Magler, za koju reklamira parfem. Ukupni Oskarovi prihodi procenjuju se na 4.7 miliona dolara.

Jedini izuzetak za sada je južnoafrička televizijska mreža Em-net, koja je samo nekoliko sati posle vesti o ubistvu, putem Tvitera saopštila da otkazuje čitavu reklamnu kampanju "iz poštovanja prema ožalošćenima".

U četvrtak je primećeno kako radnici u Johanezburgu skidaju reklamne postere Em-neta na kojima se vidi Oskarovo lice.

Predstavnik kompanije Najki, jedan od najvažnijih trkačevih sponzora, odbio je da govori o planovima te kompanije. Predstavnica u Južnoafričkoj republici, Seruška Naidu, je rekla da je "incident stvar policije" i da Najki "odbija da komentariše u ovom trenutku".

Druge čuvene sportske ličnosti takođe su gubile sponzore u jeku izbijanja skandala. Slučaj američkog fudbalera O'Džej Simpsona, koji najviše liči na incident sa Pistorijusom, izgubio je sve svoje komercijalne ugovore pošto je bio optužen za ubistvo supruge. Iako ga je porota oslobodila krivice, O'Džej više nikada nije imao sponzore.

Američki biciklista Lens Armstrong je izgubio veliki broj ugovora pošto je priznao da je koristio doping. Oduzete su mu titule sedmostrukog pobednika Tur de Fransa. A slavnog golfera Tajgera Vudsa sponzori su napustili u jeku seksualnih skandala i razvoda od supruge.
XS
SM
MD
LG