Linkovi

Sahrana rudara u Južnoafričkoj Republici


Rodjaci i kolege jednog od ubijenih rudara na mestu incidenta
Rodjaci i kolege jednog od ubijenih rudara na mestu incidenta

Funkcioneri i stanovnici su se danas okupili na sahrani 34 rudara koje je ubila policija u Južnoafričkoj Republici.

Više od dve nedelje posle fatalne pucnjave ispred južnoafričkog rudnika platine Lonmin, čiji rudari su bili u štrajku, funkcioneri i stanovnici su se danas okupili na sahrani 34 rudara koje je ubila policija.

Pucnjava se odigrala nakon višednevnih nemira ispred tog rudnika. Pregovori sa sindikatima nisu uspeli pa su rudari održali samoinicijativni štrajk tražeći trostruku zaradu od oko 1500 dolara mesečno.

Policija tvrdi da su rudari prvi otvorili vatru i da nije imala izbor već da odgovori u samoodbrani. Nijedan policajac nije optužen, ali je vlada naredila istragu o tom tom incidentu koji se dogodio 16 avgusta.

U medjuvremenu, tužioci u Južnoafričkoj republici su privremeno odustali od optužnice za ubistvo protvi 270 rudara optuženih da su uzrokovali pogibije 34 svojih kolega koje je ubila policija. Rudari su optuženi nakon pucnjave 16. avgusta tokom štrajka u rudniku Lonmin, u Marikani.

Vrhovni tužilac Nomgkono Džiba danas je saopštila da će optužbe biti podignute tek kada istraga bude okončana. Ona je rekla da će optužnice za ubistvo protiv 270 osumnjičenih rudara biti zvanično povučene na sudu.

Lokalne vlasti optužile su rudare u skladu sa nejasno napisanim statutom zvanim „zakon o zajedničkom dobru“, prema kome ljudi koji su bili na mestu gde je zločin počinjen mogu da budu optuženi kao saučesnici. U skladu sa tim zakonom iz ere aparthejda, pomenuti rudari mogu da budu okrivljeni za pogibije uprkos činjenici da je policija otvorila vatru.

Tužioci navode da je policija bila primorana da puca u rudare zato što su štrajkači napadali policajce mačetama i palicama. Policija tvrdi da su rudari pucali iz najmanje jednog pištolja.
XS
SM
MD
LG