Linkovi

Pjongjang želi izvinjenje SAD


Sedište korporacije Soni
Sedište korporacije Soni

Severna Koreja je zatražila od Sjedinjenih Država da se izvine zbog implikacija da je Pjongjang hakovao kompaniju "Sony Pictures", uz pretnju da će uzvratiti čitavim nizom mera, uključujući rat na internetu.

Nacionalna odbrambena komisija u Pjongjangu je kasno sinoć na državnim medijima saopštila da američka vlada nije bila u pravu kad je okrivila Severnu Koreju za hakovanje.

U medjuvremenu, kinesko ministarstvo inostranih poslova navodi da nema dovoljno informacija da potvrdi da je istinit izveštaj da je Severna Koreja koristila kineske objekte da sprovede napad na kompaniju Sony Pictures.

Kineska diplomatija navodi da nema dovoljno informacija da potvrdi da je istinit izveštaj da je Severna Koreja koristila kineske objekte da sprovede napad na kompaniju Sony Pictures. Isti izvori navode da se Kina protivi „svim formama napada na iternetu“, ali da neće donositi zaključke bez „dovoljno podataka“.

U međuvremenu, Sjedinjene Države obratile su se Kini za pomoć Pekinga u blokiranju napada Pjongjanga na internetu. Predsednik Barak Obama je izjavio da Vašington razmatra da li da ponovo stave Severnu Koreju na listu sponzora državnog terorizma.

Sekretar japanskog vladinog kabineta Jošihide Suga danas je saopštio da je Japan u kontaktu sa Vašingtonom po tom pitanju, jer napadi na internetu takodje predstavljaju ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti Japana. Kompanija „Soni“ našla se na meti hakerskih napada zbog svog filma „Intervju“, satiri o izmišljenom atentatu na lidera Severne Koreje Kim Džong Una. Hakeri koji sebe zovu Čuvari mira obećali su „gorku sudbinu“ onima koji budu išli da gledaju taj film.

Južna Koreja ponovo meta

Južnokorejska vlada je saopštila da je njena agencija za hidro i nuklearne elektrane bila meta hakerskih napada, ali da nisu bile ugrožene nuklearne instalacije, uključujući 23 atomska reaktora u zemlji.

Hakeri su tokom prošle nedelje na jednom tviterskom računu objavili razne podatke o reaktorima i zapretili da će objaviti dodatne informacije ukoliko tri stara reaktora ne budu zatvorena do četvrtka.

XS
SM
MD
LG