Linkovi

Somalija: Uhvaćen vođa ekstremista


Šeik Hasan Dahir Avejs (arhivski snimak)

Duhovni lidero organizacije Al-Šabab šeik Hasan Dahir Avejs uhapšen rano jutros u oblasti Himin i Hib

Funkcioneri u centralnoj Somaliji navode da je uhvaćen ekstremistički vođa koga mnogi smatraju duhovnim liderom organizacije Al-Šabab. Funkcioneri su za Glas Amerike saopštili da je šeik Hasan Dahir Avejs uhapšen rano jutros u oblasti Himin i Hib. Neki meštani kažu da se on u stvari predao, pošto je uhvaćen bez ikakvog sukoba.

Somalska federalna vlada razgovara sa lokalnim vlastima o Avejsovom prebacivanju u njihov pritvor. 70-ogodišnji Avejs je predvodio grupu organizacija koje su se protivile bivšoj prelaznoj vladi koju su podržavale UN, pre nego što se njegova alijansa spojila sa Al-Šababom 2010. On je nedavno pao u nemilost vođstva Al-Šababa zbog strategije te organizacije, pošto su Afrička unija i somalske snage oterale ekstremiste iz Mogadišua i drugih većih gradova.

Roland Mašal, stručnjak za paravojne snage i terorizam u Nacionalnom centru za naučna istaživanja, kaže da je Avejs jedna od najistaknutijih ličnosti islamske politike u Somaliji. Medjutim, on dodaje da će Avejs u Al-Šababu „uglavnom biti smatran izdajnikom“ i da je proteklih godina izgubio najveći deo poštovanja i ugleda.
XS
SM
MD
LG