Linkovi

Somalija: Ubijen vođa Al-kaide


Somalijski ministar unutrašnjih poslova Abdi Šakur Šeik Hasan, u pratnji vojske u Mogadišu

Vlasti u Somaliji su saopštile da su pripadnici bezbednosnih snaga proteklih dana ubili vođu Al-kaide u istočnoj Africi, prilikom sukoba na kontrolnoj stanici. Smatra se da je Fazul Abdulah Muhamed imao glavnu ulogu u bombaškim napadima 1998, koji su izazvali veliki broj žrtava i teško oštećenje američkih ambasada u Najrobiju i Dar-es-Salamu.

Sjedinjene Države ga smatraju jednim od najtraženijih međunarodnih terorista i ponudile su nagradu od pet miliona dolara za njegovo zarobljavanje. Američka državna sekretarka Hilari Klinton je juče u Tanzaniji izjavila da je smrt Fazula Muhameda „značajan udarac za Al-kaidu“ i „pravičan kraj“ čoveka koji se smatra odgovornim za smrt i patnje tolikog broja nedužnih ljudi.

Pomoćnik predsednika Baraka Obame za unutrašnju bezbednost, Džon Brenan, izjavio je da je smrt operativca Al-kaide veliki korak nazad za terorističku organizaciju i njene saveznike. Funkcioneri u Somaliji su juče saopštili da su Fazula Muhameda i još jednog teroristu prošle srede ubili pripadnici bezbednosnih snaga na kontrolnoj stanici u blizini Mogadišua.

Saopštenje je odloženo dok nije potvrđen njihov identitet, što je učinjeno pomoću fotografskih snimaka. Vlada Somalije je saopštila da je identitet Fazula Muhameda potvrđen i DNK testovima.

XS
SM
MD
LG