Linkovi

Solarni avion spreman za put oko sveta


Solarni Impuls 2 preleće jezero Murten za vreme probnog leta u svojoj bazi u Pajernu, 27. septembra 2014.
Solarni Impuls 2 preleće jezero Murten za vreme probnog leta u svojoj bazi u Pajernu, 27. septembra 2014.

Piloti aviona na solarni pogon, koji je već oborio sve rekorde za letenje bez kapi goriva, uskoro bi mogli da krenu na prvi put oko planete. Oni planiraju da oblete Zemlju leteći 25 dana u periodu od 5 meseci.

Solar Impuls 2, skraćeno SI-2 stigao je u Abu Dabi u delovima. Napravljen većinom od lagane plastike ojačane staklom, avion se sada ponovo sastavlja i priprema za put oko sveta.

Taj koncept je već testiran na prethodnom avionu Solar Impuls 1, 2012. godine tokom dugačkog leta od Evrope do severne Afrike, a zatim 2013. kada je preleteo od istočne do zapadne obale Sjedinjenih Država.

Krila aviona SI-2 dužine 72 metara, prekrivena su sa više od 17 hiljada solarnih ćelija, koje mogu da proizvedu do 52 kilovata energije. Ćelije takođe pune baterije za pokretanje 4 električna motora tokom noći.

Avion za jednu osobu krenuće iz Abu Dabija i leteće putanjom preko ekvatora gde je Sunce najjače, a sletaće svakih nekoliko dana. Dva pilota će naizmenično upravljati avionom, a menjaće se kada avion privremeno sleti.

Ko-osnivač projekta, Bertrand Pikar, koji je ujedno i jedan od pilota, kaže da će let iziskivati istrajnost.

“To je vrlo uzbudljivo za sve nas. Trenutno smo na psihološkim pripremama, pilot i tim, jer iako je tehnologija u redu, morate da se nosite sa dugačkim letovima: jedan pilot sam pet dana i pet noći. To je mnogo stresa za sve”.

Ko-osnivač i pilot u alternaciji, Andre Boršberg kaže da da iako SI-2 može da leti uz pomoć autopilota, plan je da pilot spava samo po 20 minuta odjednom.

“Teško je reći koliko ćemo moći da dremamo tokom noći. Prošli smo trening u simulatoru da spavamo 6 ili 7 puta na 24 sata, što znači oko 2 sata sna dnevno, što nije mnogo”.

Bertrand Pikar dodaje da je cilj projekta da se pokažu prednosti izvora obnovljive energije i čistih tehnologija.

“Ako avion može da preleti svet bez goriva, onda zamislite kako ova tehnologija može da se koristi u druge svrhe”.

SI-2 bi trebalo da poleti u martu i da se u Abu Dabi vrati tokom meseca jula.

XS
SM
MD
LG