Linkovi

Solarni avion ponovo poleteo


Solar Impulse 2

Švajcarski avion na solarni pogon, Solar Impuls 2 ponovo je u vazduhu, u nastavku ekspedicije koja ima za cilj da preleti 35 hiljada kilometara oko Zemlje bez kapi kerozina.

Pilot, inače jedan od inženjera aviona, krenuo je iz Nagoje u Japanu u ponedeljak rano ujutru na trans-pacifički let do Havaja, što će biti najduža deonica bez stajanja tokom ove ekspedicije.

Let preko Tihog okeana do Havaja je visoko riskantan s obzirom da ne postoji mesto na koje bi avion mogao da sleti u slučaju opasnosti, te nadležni navode da će let biti opozvan ukoliko vremenski uslovi ne budu povoljni. Ipak, postoji tačka posle koje neće biti moguće vratiti avion u Japan.

Solar Impuls 2 ima 17 hiljada solarnih ćelija instaliranih na krila, preko kojih prikuplja sunčanu energiju.

Sletanje u Japan pre mesec dana nije bilo planirano, međutim letelica je bila preusmerena početkom juna tokom leta iz Nandžinga iz istočne Kine ka Havajima zbog lošeg vremena.

Solar Impuls 2 je prošle nedelje bio spreman za polazak na put, međutim let je otkazan u poslednjem momentu, ponovo zbog loših vremenskih uslova.

Ovaj avion na solarni pogon je izum dvojice švajcarskih naučnika, Bernara Pikarda i Boršberga, kojima je bilo potrebno 12 godina da naprave Solar Impuls 2.

XS
SM
MD
LG