Linkovi

Internet napad sa kineske adrese


Odraz grupe novinara u staklu ispred ulaza u južnokorejski Centar za reagovanje na internetski teror, u Seulu
Odraz grupe novinara u staklu ispred ulaza u južnokorejski Centar za reagovanje na internetski teror, u Seulu

Seul ipak smatra da je za napad kriva Severna Koreja, za koju se veruje da je u prošlosti preusmeravala hakerske napade preko adresa u Kini

Korejska komisija za komunikacije saopštila je danas da je početna istraga pokazala da je sa internet adrese u Kini ubačen virus u server jedne od napadnutih banaka. Ali ista komisija je istakla da to ne pokazuje ko stoji iza napada, dodajući da je on mogao da bude lansiran iz neke treće zemlje, ali tako da izgleda kao da je došao iz Kine.

Portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane Kim Min-sok izneo je gledište da je za napad kriva Severna Koreja, za koju se veruje da je u prošlosti preusmeravala hakerske napade na Seul preko adresa u Kini.

“Kada se bude pokazalo da je napad potekao iz Severne Koreje - i južnokorejska vlada i njene oružane snage će odgovoriti na to. Ali za sada to nije potvrđeno”, rekao je južnokorejski portparol.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap takođe navodi izjavu neimenovanog visokog funkcionera u predsedničkom kabinetu da Seul “snažno podozreva” da je napad izvršila Severna Koreja.

Jučerašnji napad paralizovao je kompjutere televizijskih stanica YTN, MBC i KBS, kao i dve komercijalne banke – Šinhan i Nongjup.

Korejska agencija za bezbednost interneta kaže da će biti potrebno najmanje 5 dana da se obnove sve funkcije u oko 32 hiljade kompjutera pogođenih napadom.

Južnokorejske oružane snage podigle su nivo pripravnosti posle tog napada iako vojne kompjuterske mreže nisu napadnute.
XS
SM
MD
LG