Linkovi

Borba protiv softverske piraterije u CG


Majkrosoft kancelarija u Crnoj Gori u saradnji sa ambasadom SAD u Podgorici održala je protekle nedelje skup na temu zaštite prava intelektualne svojine u Crnoj Gori.

Za smanjenje stope nelegalnih softvera, koja u Crnoj Gori iznosi 78 odsto, neophodna je izmjena zakonske regulative imajući u vidu da je u zemljama koje pristupaju EU nivo piraterije 60 odsto, saopštio je direktor Majkrosofta Crna Gora Oliver Obradović na skupu u Pdgorici čiji je organizator bila američka ambasada

Microsoft kancelarija u Crnoj Gori u saradnji sa ambasadom SAD u Podgorici održala je skup na temu zaštite prava intelektualne svojine u Crnoj Gori. Skup je otvorila američka ambasadorka Margaret Ann Ujehara, a skupu su prisustvovali predstavnici Tržišne inspekcije i Poreske uprave, kao i predstavnici sudova, tužilaštava i poslovnog sektora u Crnoj Gori.

Direktor Majkrosofta za Crnu Goru Oliver Obradović podsjetio da je Crna Gora prvi put zakonski počela da tretira tu oblast 2005, uz napomenu da je veliki problem primjena zakona i podizanje svijesti da softver nije besplatan.

"Ovo je još jedan naš pokušaj da podignemo nivo svijesti o tome šta je softverska piraterija, kako je prepoznati i kako se boriti protiv nje. Cilj je da pomognemo državnim organima u Crnoj Gori da nastavimo zajedničku borbu protiv softverske piraterije i da pokušamo da zajednički dostignemo onaj željeni nivo te piraterije od 60 procenata, koji je jedan od preduslova za ulazak Crne Gore u EU, istakao je Obradović.

Softverska piraterija je prvo bila tretiran kao prekršaj, a nakon izmjene zakonske regulative, tretira se kao krivično djelo. Poražavajuće je da je u prethodnih deset godina u Crna Gora izrečena samo jedna pravnosnažna presuda koja se tiče nelegalnog korišćenja softvera – istakao je Obradović.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Ujehara rekla je da se u njenoj državi ovo pitanje smatra veoma važnim:

"Zaštita prava na intelektualnu svojinu ohrabruje inovacije, a inovacije su kičma američke ekonomije i ključni faktor u njenom budućem razvoju."

Prihodi od zaštite prava na intelektualnu svojinu čine 38 odsto bruto domaćeg proizvoda SAD i ta grana ekonomije zapošljava više od 55 miliona Amerikanaca i stotine miliona ljudi širom svijeta – naglasila je američka ambasadorka.

Strani investitori nerado donose inovativne tehnologije na neka tržišta u razvoju ukoliko nemaju mogućnost da ne efikasan način zaštite svoja prava, poručila je američka ambasadorka.

XS
SM
MD
LG