Linkovi

"Društvena mreža" - film o osnivaču Fejsbuka


Glumac Džesi Ajsenberg, koji tumači Marka Cukerberga u filmu "Društvena mreža"
Glumac Džesi Ajsenberg, koji tumači Marka Cukerberga u filmu "Društvena mreža"

Novi film reditelja Dejvida Finčera i scenariste Erona Sorkina, „Društvena mreža“ bavi se životom osnivača Fejsbuka, Marka Cukerberga - vizionara koji nikako ne može da ostvari emotivnu vezu sa drugim ljudima. Film će gledaocima biti zanimljiv možda najviše zbog činjenice da Fejsbuk trenutno ima oko 500 miliona korisnika, a Cukerberg je u privtnom životu, jedan od najmlađih medijskih magnata.

Studenta na Harvardu, Marka Cukerberga, koga tumači Džesi Ajsenberg, nije zanimao novac kada je napravio Fejsbuk.

Čini mi se da postoje dva motiva. On želi da ga prihvate kul deca, a drugi je da je imao kreativnu viziju”, objašnjava scenarista Eron Sorkin.

Još jedan razlog - sugeriše film - bila je osveta. Dok je studirao na Harvardu, Cukerberga je ostavila devojka, kojoj je on zatim hteo da se osveti. Cukerberg je u filmu predstavljen kao neko ko razume brojeve bolje nego ljude.

Džastin Timberlejk, Džesi Ajsenberg i Endrju Garfild tumače glavne uloge u filmu "Društvena mreža"
Džastin Timberlejk, Džesi Ajsenberg i Endrju Garfild tumače glavne uloge u filmu "Društvena mreža"

U filmu se takođe dovode u pitanje Cukerbergove moralne odluke. Protiv njega je inače u stvarnom životu podignuta sudska optužnica zbog navodne krađe ideje o Fejsbuku od kolege studenta sa Harvarda, kao i za to što se okrenuo protiv svog najboljeg prijatelja i koosnivača, Eduarda Sejverina.

Obe tužbe rešene su nagodbom van suda. Glumac Džesi Ajsenberg tumači Cukerberga kao prkosnog mladića. Prikazujući ga kao čoveka izuzetno posvećenog svojoj viziji, Ajsenberg je liku koji tumači u filmu dodao određenu dozu humanosti.

“U filmu, njegov cimer Eduardo Sejverin, koji mu dao 20 hiljada dolara kada je osnivao kompaniju, ima drugačiju viziju firme. Međutim mislim da je Marku Fejsbuk bio važniji od prijateljstva”, kaže Džesi Ajsenberg.

Oko 500 miliona ljudi trenutno koristi Fejsbuk, pa i nije toliko iznenađenje što je film postigao ogroman uspeh tokom prvih nekoliko dana prikazivanja. Na dan premijere, neki gledaoci su izneli mišljenje o osnivaču Fejsbuka, i samom vebsajtu.

Žao mi je mladih ljudi, jer sa ovakvim moralnim vrednostima, imaćemo svet u kojem nije vredno živeti”, rekla je jedna gledateljka.

Dao nam je dobar pogled u to kako funkcionišu velike kompanije”, ocenjuje drugi gledalac.

Film se pojavio u trenutku kada se student Tajler Klementi ubio skočivši sa mosta Džordž Vašington u Njujorku, jer je njegov seksualni kontakt sa drugim mladićem uživo bio prenošen preko interneta. Klementi je najavio samoubistvo na svojoj Fejsbuk stranici.

Ta tragedija međutim ne bi trebalo da umanji umetničku vrednost filma, koji je vredan Oskara. “Društvena mreža” je studija ljudske prirode sa prvoklasnom glumačkom postavom i oštroumnim dijalogom, koja prati put genija od relativne povučenosti do vrtoglavog uspeha.

XS
SM
MD
LG